Kiabálásig fajuló vita a túszokról az izraeli kormány ülésén

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Netanjahu szerint csak a határozott álláspont teszi lehetővé az alkut; Gallant a túszok halálra ítéléséről beszél.

Joáv Gallant és Netanjahu

Benjamin Netanjahu miniszterelnök állítólag csütörtökön azt mondta Joáv Gallant védelmi miniszternek, hogy az izraeli csapatok folyamatos állomásozása a Philadelphia folyosón fontosabb, mint a túszok kimentése .

Az álláspontok a biztonsági kabinet csütörtök esti, heves hangulatú ülésén csaptak össze. A háborús kabinet  ez alkalommal jóváhagyta az IDF által készített térképsorozatot, amely azt mutatja, hogy Izrael hogyan kívánja csapatait a Philadelphi-folyosó néven ismert kilenc mérföldes keskeny szakaszon tartani a jelenleg folyó tárgyalások első szakaszában. Ez volt a Netanjahu és a biztonsági intézményrendszer közötti súlyos véleménykülönbség legújabb bizonyítéka.

Gallant és a biztonsági vezetők többször sürgették Netanjahut, hogy tanúsítson több kompromisszumkészséget a tárgyalások során, különösen a Philadelphi folyosó tekintetében, attól tartva, hogy a miniszterelnök keményvonalas álláspontja meghiúsítja a megállapodást.

A 12-es csatornához pénteken kiszivárgott jegyzőkönyv szerint a minisztereket nem tájékoztatták előre arról, hogy szavazást fognak tartani az IDF térképeiről, és Gallant azt kérdezte, miért van erre szükség.

“Ennek az a jelentősége, hogy a Hamász nem fog beleegyezni, így nem lesz megállapodás, és nem fognak túszokat elengedni” – mondta Gallant a minisztereknek.

Netanjahu válaszolt: “Ez a döntés”.

ToI

[popup][/popup]