„Ki a disznókkal az egyetemről!” – üzenik a kanadai zsidóknak palesztinpárti csoportok

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy Hamász-párti csoport kedd kora reggel sokkoló, zsidókat és a rendfenntartó erőket célzó feliratot helyezett el a Brit Kolumbiai Egyetem (UBC) területén. “Disznók kifelé az egyetemről” – állt egy nagy transzparensen, amelyet a People’s University for Gaza (PUG) nevű szervezet ragasztott az egyetem elnökének, Benoit-Antoine Baconnak a magánlakásához vezető kettős kapura. A transzparens mellett a csoport egy disznó levágott fejét tűzte fel a kerítésre.

Disznófej az egyetem elnökének lakása leőtt

Mielőtt elhagyták a területet, lefotózták művüket, és az Instagramon kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben kifejtették motivációjukat: “Az egyetem nem ismer békét mindaddig, amíg vissza nem kapjuk Palesztinát, darabról darabra” – írta a PUG. “A disznók eltüntetése az egyetemről az egyik követelésünk. A KKKanada és az ‘Isra-hell’ mindkettő közös erőszakos telepes gyarmati projekt, amely az őslakosok földjükről való eltávolítására épül a rendőri erők felhasználásával.”

A nyilatkozat a továbbiakban Bacon ellen emelt kifogást, amiért az egyetem biztonságának növelése érdekében együttműködik a Kanadai Rendőrséggel, amelyet “őslakos fiatalok” meggyilkolásával vádolt. Ugyancsak sérelemként említette, hogy az egyetem olyan diákokat lát vendégül, akik az Izraeli Védelmi Erőkben (IDF) szolgáltak.

“Emlékeztetjük őt ma reggel és minden reggel, hogy ez a taktika nem félemlít meg minket” – folytatta a PUG. “Mindazokat, akik … ma kezdik meg óráikat, arra kérjük, hogy idén többet tegyenek. Keressétek meg társaitokat, viseljétek mindennap a keffiyeh-t, tanuljatok az osztálytermek falain túl, és zárjátok le ezt az egyetemet.”

Az incidens miatt tiltakozott a Honest Reporting Canada (HRC), egy nonprofit szervezet, amely a média tisztességességét és elszámoltathatóságát támogatja. “Borzalmas zsidógyűlölet mutatkozott meg tegnap este a University of British Columbián, amikor a zsidó diákokat egy “Disznók az egyetemen” táblával és egy levágott disznófejjel ‘üdvözölték'” – írta. “Hé UBC és UBC elnök [Bacon], mit tesznek, hogy megvédjék a zsidó diákjaikat az egyetemen ettől a nyílt zsidógyűlölettől?”.

Az UBC már korábban is találkozott antiszemita incidensekkel. 2021-ben kétszer is ellopták vagy megrongálták a zsidó lakások ajtajára felszögelt mezuzákat. Az év elején Hamász-párti aktivisták kampányt folytattak a Hillel nevű zsidó szervezet kiűzéséért az egyetemről, azzal érvelve, hogy ezzel előmozdítanák az Izrael elleni bojkottot hirdető BDS mozgalmat. Más években neonáci propagandát és horogkeresztes graffitiket tettek ki, és a helyi média szerint a Hamász-párti diákok és oktatók könyörtelenül zaklatnak mindenkit, akit Izrael zsidó támogatójának tartanak. Erre a problémára az egyetem lassan reagál, ami az év elején egy orvos professzor lemondásához vezetett, aki három évtizeden át tanított és kutatott ott.

Algemenier

Címkék:anticionizmus, Kanada, palesztin

[popup][/popup]