Keresztényüldözés – a menekültszálláson

Írta: MTI - Rovat: Politika

Németországban mind gyakrabban fenyegetik konzervatív muzulmánok és iszlamisták a keresztényeket és a jazidi vallás híveit a menedékkérőket befogadó szállásokon.

Polizeibeamte stehen am 20.08.2015 vor der Flüchtlingsunterkunft in Suhl. Vorangegangen war ein Streit zwischen Flüchtlingen in der Landeserstaufnahmestelle in Suhl am Mittwochabend, weil ein Asylbewerber mit dem Koran unflätig umgegangen sei. Bei der Auseinandersetzung wurden drei Polizeibeamte und mindestens zehn Heimbewohner verletzt. Zudem wurden sechs Polizeiautos beschädigt. Foto: Martin Wichmann/dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++

Rendőrök akcióban Suhl városában, egy menekültszállásnál

Vallási szervezetek képviselői az erőszak elharapózásának veszélyére figyelmeztetnek – írja a Welt am Sonntag.

„Nagyon sok beszámolót ismerek keresztény menekülteket érő támadásokról, és ezek csak a jéghegy csúcsát jelentik” – mondta a lapnak Simon Jacob, a keleti keresztény egyházak németországi központi tanácsának (ZOCD) vezetőségi tagja, aki szerint rövid távon csak úgy lehet kezelni a problémát, ha a különböző vallások híveit egymástól elkülönítve helyezik el.

 Hans-Peter Friedrich volt belügyminiszter, a bajor konzervatív CSU egyik igen tekintélyes parlamenti (Bundestag) képviselője szerint szomorú fejlemény, de szembe kell nézni azzal, hogy csak származási régiók szerint elkülönítve lehet biztonságosan elhelyezni a menedékkérőket.

Mint mondta, a muzulmán menedékkérőktől meg kell követelni a német jogrend és kultúra tiszteletét. Ezt az ügyet nem szabad „defenzív” hozzáállással megközelíteni, hanem „kezdettől fogva világossá kell tenni, hogy következetesen érvényesítjük szabad jogállamunk szabályait” –  tette hozzá.

Volker Kauder, a CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakcióvezetője szerint a németországi muzulmán szervezeteknek el kell határolódniuk a keresztények elleni támadásoktól.

Az ellenzéki Zöldek társelnöke, Cem Ödzemir szerint „az iszlám Németország része, de az iszlamizmusnak nincs helye”, nem szabad megengedni, hogy a tolerancia gyengeségnek tűnjön, és bárki is visszaéljen vele.

Egyelőre a 16 tartomány közül csak Türingiában igyekeznek elkülönítve elhelyezni menedékkérőket, de a válogatási szempont nem a vallás, hanem az állampolgárság. A vallási alapú elkülönítés a szociáldemokrata párttól (SPD) balra álló Baloldal és a Zöldek alkotta tartományi kormány szerint nem célravezető, és éppen a vallási meggyőződésüket intenzíven megélő muzulmánoknak kellene leginkább minél gyorsabban hozzászokniuk az együttéléshez más vallású emberekkel.

[popup][/popup]