Kamala Harris zsidó férjet vinne a Fehér Házba

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Az amerikai elnökválasztási kampány feje tetejére állt azzal, hogy a demokraták jelöltje, Joe Biden jelenlegi elnök visszalépett a versenytől. Helyére minden bizonnyal az alelnököt, az 59 éves Kamala Harrist jelöli majd a párt. Nem meglepően, a figyelem most Kamalára irányul, hiszen ő lehet a 78 éves Donald Trump ellenfele, és Biden visszavonulásával most már Trump minden idők legidősebb amerikai elnökjelöltje.

Kamala és férje Jeruzsálemben

Kamala szülei bevándorlók. Édesapja, afro-jamaikai, vagyis a Karib-tengeri Jamaica szigetén született. Édesanyja, Indiából, Madras (ma: Chennai) városából származik. A két fiatal Kaliforniában egyetemi hallgatóként találkozott és 25 évesen 1963-ban összeházasodtak. Két lányuk született, Kamala és Maya, de a házasság zátonyra futott és a szülők később elváltak.

Kamala édesapja Donald Harris anglikán hitben nevelkedett és később a Stanford Egyetem közgazdaságtan professzora lett. Édesanyja, Shyamala Gopalan, a hindu Tamil Brahmin hagyományokat követte, mellrák specialista.

A válás után édesanyja kutatóként Kanadában, Montrealban dolgozott, Kamala ott járt középiskolába. Ezután a híres Howard Egyetemen folytatta tanulmányait majd jogi diplomáját San Franciscóban, a University of California College of the Law (Hastings) diákjaként szerezte meg. Ezután gyors karriert futott be.

Kamala Montrealban készült középiskolai fotója

Kamala először San Francisco város ügyésze, majd Kalifornia állam főügyésze lett. A legsúlyosabb bűnügyekkel foglalkozott és legendásan kemény büntetéseket szabott ki. A következő pozíció: Kalifornia állam szenátora Washingtonban. Majd elnökjelölt és 2020-ban Biden alelnöke. Már-már hihetetlen hogy mindössze húsz év alatt, a San Franciscó-i városi ügyészből az Egyesült Államok esélyes demokrata elnökjelöltjévé vált. Amerikai mércével mérve is káprázatos karrier ez.

Kamala afroamerikainak tartja magát és az amerikai fekete kultúrával azonosul, annak ellenére, hogy édesanyja dél-ázsiai származású. Gyerekként Oaklandban az afroamerikai Baptista templomban gyakorolta keresztény hitét.

Kamala férje felszegezi a Mezuzát az alelnöki reziddencia bejáratára

Kapcsolata a zsidó közösséggel már középiskolás korában elkezdődött, amikor Montrealba költözött édesanyjával, aki az ottani Zsidó Kórház kutatója volt. Montrealban, a Westmount középiskolában kötött életre szóló barátságot a zsidó Wanda Kagannal, akinek édesapja zsidó származású, míg édesanyja feketebőrű kanadai. Wanda egy ideig Kamaláéknál lakott.

Kamala 2014-ben ment hozzá egy zsidó származású ügyvédhez, az elvált Doug Emhoffhoz. Emhoff első házasságából származó két gyerekének, Cole és Ella Emhoff-nak a nevelésében Kamala mint “mostohaszűlő” vesz részt és a zsidó tradíciókat, ünnepeket a család megtartja.

Kamala egyik szenvedélye a főzés; állítólag nagyszerű szakács. Férjével együtt gyújtja meg minden évben a Hanukiát és a hagyományos pészahi vacsorát is Kamala főzi. Az alelnöki rezidenciára férjével együtt szegezték fel a mezuzát is.

Kamala meggyújtja a Hanukiát

A pészahi vacsorával kapcsolatban Kamalának egy ízben magyarázkodnia kellett. Ugyanis egy fotó is kikerült a családi eseményről, és az újságírók kiszúrták, hogy az izraeli Psagot borászat kóser borát szolgálták fel a vacsorához. Mint kiderült, a borászatnak vannak épületei Ciszjordániában is, és Kamala sajtósának kellett elmagyaráznia, hogy a kóser bor kiválasztásának nincs politikai üzenete.

Az újdonsült demokrata elnökjelölt többször járt hivatalos és magánlátogatáson Izraelben és találkozott Netanjahu miniszterelnökkel is. Ezen írásnak nem célja Izrael politikájának elemzése, amelyikről hamarosan többet megtudunk. Az bizonyosan része lesz választási kampányának hiszen fontos cél az Izrael-barát amerikai szavazók megnyerése.

Kamala Harris pészachi vacsorája

 

 

 

 

 

[popup][/popup]