Jeruzsálemi rabbik elítélik a zsidó imát a Templom-hegyen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izraeli vallási vezetők sorakoztak fel szerdán, hogy elítéljék Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter keddi nyilatkozatát, miszerint “politikája”, hogy engedélyezi a zsidó imádkozást a Templom-hegyen. Az ortodox rabbik megerősítették azt a hagyományos zsidó jogi szabályozást, miszerint a zsidók nem is léphetnek be a szent helyre.

Jichak Joszef izraeli szefárd főrabbi (Fotó:Yaakov Lederman/Flash90)

Öt prominens jeruzsálemi rabbi nyilvánosan megismételte a hagyományos, a helyszínen való imádkozást tiltó döntést: Yitzhak Yosef rabbi, a korábbi szefárd főrabbi videóüzenetben tette közzé nyilatkozatát, valamint Avigdor Nebenzahl, Shmuel Betzalel, Simcha Rabinowitz és David Cohen rabbik nyilatkozatait.

A rabbik felhívásait arab nyelvű felirattal sugározta a PANet nevű honlap, amely az izraeli arab nyelvű kisebbséget tájékoztatja.

A Ynet híroldal beszámolója szerint ez Móse Lion jeruzsálemi polgármester és biztonsági tisztviselők kérésére történt, akik az arab közvélemény aggodalmait kívánták eloszlatni a hegy kényes status quójának megváltoztatásával, és egyes zsidó csoportok azon törekvésével kapcsolatban, hogy nagyobb ellenőrzést szerezzenek a helyszín felett.

A rabbik régóta tiltják a Templom-hegy meglátogatását, ahol a zsidók szerint egykor a két ősi templom állt, mert attól tartanak, hogy a szent földre lépve rituálisan tisztátalanok lesznek.

A rabbik döntése illeszkedik ahhoz a status quo-rendelkezéshez, amely szerint a zsidók számára gyakran korlátozott a belépés, és tilos az imádkozás. Az utóbbi években a hatóságok egyre több zsidó látogatást engedélyeztek, amelyek korábban ritkák voltak, ma pedig évente több ezren tesznek meg. (Times Of Israel)

[popup][/popup]