Izraeli kormánytisztviselő: Kamala Harris beszéde a Hamasznak kedvez

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Kamala Harris amerikai alelnök csütörtökön azt hangsúlyozta, hogy „nem fog hallgatni” a gázaiak szenvedéséről – miközben Izrael-párti jóhiszeműségét is hangoztatta. Mindezt nem sokkal Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel való találkozója után mondta. Harris megjegyzéseit ingerült izraeli válasz követte, amely szerint Harris szavai megnehezíthetik a Hamásszal folytatott tárgyalásokat a túszok kiszabadítása és a gázai háború befejezése érdekében.

Harris a Netanjahuval a Fehér Házban folytatott, “őszinte és konstruktívnak” nevezett találkozója után újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy ideje véget vetni a “pusztító” háborúnak, amelyet a Hamász terrorcsoport október 7-i brutális támadása váltott ki Izrael ellen. Szavait egyesek Washington álláspontjának lehetséges változásaként értelmezték.

“Ami Gázában történt az elmúlt kilenc hónapban, az kétségbeejtő. A halott gyermekek és a kétségbeesett, éhező, biztonságot kereső emberek képei, akiket néha másodszor, harmadszor vagy negyedszer is elűztek” – mondta Harris újságíróknak. “Nem nézhetünk félre e tragédiák láttán. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy közönyössé váljunk a szenvedés láttán, és én nem fogok hallgatni.”

A Netanjahuval történt-találkozót követő sajtótájékoztatóján Harris ugyanakkor azt is mondta: “Izraelnek joga van megvédeni magát. És nem mindegy, hogyan teszi ezt.”

Harris Izrael-párti megjegyzéseket is tett beszéde során, a Hamászt “brutális terrorszervezetnek” bélyegezve, amely az október 7-i támadásával kirobbantotta a jelenleg is tartó háborút, és megjegyezte, hogy az “szörnyű szexuális erőszakos cselekményekkel” járt. Az alelnök felolvasta mind a nyolc amerikai-izraeli túsz nevét, akiket még mindig fogva tart a Hamász – ezt egyetlen más amerikai tisztségviselő sem tette meg.

Egy újságíróknak név nélkül nyilatkozó magas rangú izraeli tisztviselő szerint Jeruzsálem számára kellemetlen volt Harris hangneme, akit azzal vádolt, hogy túlhangsúlyozta a háború befejezésének fontosságát, amivel az amerikai és izraeli álláspontok közötti távolságot érzékeltette.

A tisztviselő azt is kifogásolta, hogy Harris a gázai humanitárius válság kérdését eltúlozta – mivel találkozójukon a miniszterelnök részletes tényszerű beszámolót nyújtott az alelnöknek a gázai helyzetről, amely ellentmondott Harris aggodalmainak.

Hozzátette, hogy Harris beszéde a háború befejezésének szükségességéről nem segít, mivel Jeruzsálem arra törekszik, hogy a túszalku lehetővé tegye számára a harcok folytatását a megállapodás első fázisa után, amely egy hathetes tűzszünet lenne, amelyben a Hamász szabadon engedné a még élő női, idős és beteg túszokat.

Címkék:Gáza, Hamasz, túszok

[popup][/popup]