Izrael légitámadást hajtott végre Bejrút külvárosában

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Legalább egy robbanás történt a libanoni főváros, Bejrút déli külvárosában, ami az Irán által támogatott libanoni Hezbollah egyik bázisa. Az izraeli hadsereg közölte, hogy a célpont a Hezbollah parancsnoka volt, aki az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon elkövetett szombati halálos támadásért felelős.

Bejrút külvárosát érte az izraeli csapás (Fotó:AP/Hussein Malla)

A Hezbollah izraeli focipályát ért rakétatámadására az izraeli társadalom radikális választ követelt, de a gázai konfliktus eltörpülne az Izrael és a Hezbollah közötti teljes körű háború következményei mellett.

Izrael még a légicsapások előtt bejelentette, hogy egy harmincas éveiben járó civil férfi halálát okozta egy Goser nevű észak-izraeli kibucban egy Libanonból elindított rakéta. A Hezbollah libanoni síita milícia jelentkezett a támadás elkövetőjeként, azt állítva, hogy több tucatnyi rakétával vettek célba izraeli hadállásokat.

Az IDF közleménye szerint tíz rakétát vagy lövedéket észleltek, és többségüket elfogták. Találat érte a galileai Beit Hillel falut is, ott személyi sérülés nem történt. Galileában a Hezbollah rakétái három helyen bozóttüzet okoztak. Hat tűzoltócsapat a természetvédelmi hatóság és a katasztrófavédelem dolgozóival együtt oltja a lángokat a nyílt területeken, megpróbálják megakadályozni a tüzek továbbterjedését.

Izrael megtorlásul tüzérséggel támadta a Hezbollah indítóállásait. Korábban vadászgépekkel csapást mértek a milícia egyik létesítményére a dél-libanoni Dzsibhitben.

Közben az IDF erői több mint 150 palesztin fegyverest öltek meg az egy hete tartó újabb rajtaütéssorozatuk során a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Junisz keleti lakónegyedeiben. A hadművelet során alagutakat, fegyverraktárakat, terrorista építményeket és fegyvereket semmisítettek meg – közölte korábban az IDF szóvivője. (BBC, MTI, 444.hu)

[popup][/popup]