Izrael iráni támadásra számít, a nyugati hatalmak intik Iránt, hogy ne tegye

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Nagy-Britannia, Németország és Franciaország is felszólította Iránt és a szövetségeseit, hogy ne támadják meg Izraelt, mert az tovább szítaná az indulatokat a Közel-Keleten, és megakadályozná a tűzszünetet és a túszok elengedését Gázában. Erről a három ország közös nyilatkozatot adott ki. Azt is hozzátették, hogy a gázaiaknak sürgősen szükségük van a humanitárius segélyre. Izrael azonban iráni támadásra számít, és készül rá.

Iráni rakéta mecsettel

Vasárnap este több jelentés is arra utalt, hogy Izrael napokon belül nagyobb iráni támadásra számít, bár a hadsereg igyekezett ezt lekicsinyelni, hangsúlyozva, hogy a civileknek szóló utasítások változatlanok.

A jelentések változtattak a korábban uralkodó feltételezésen, amely szerint az iszlám köztársaság – erős nemzetközi nyomásra – feladta eredeti szándékát, hogy a Hamász politikai vezetője, az Iszmail Haníje elleni július 31-i teheráni merényletre válaszul – amelynek végrehajtását Izrael sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta – hamarosan nagyszabású támadást indít.

Az Axios hírportál két, a részleteket ismerő, meg nem nevezett forrásra hivatkozva vasárnap arról számolt be, hogy Izrael jelenlegi értékelése szerint Irán napokon belül közvetlen támadást indít az ország ellen, valószínűleg még a tűzszünetről és a túszokról szóló megállapodás csütörtöki megújított tárgyalása előtt – írja a Times Of Israel.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató és a 13-as csatorna híradója is arról számolt be vasárnap este, hogy Izrael frissített értékelése szerint Teherán a héten nagyszabású támadást szándékozik indítani.

A 13-as csatorna források idézése nélkül arról számolt be, hogy Irán és a Hezbollah együttes támadására kerülhet sor, akár egyszerre, akár egymás után. A csatorna szerint az egyik tényező, amely késleltette a Hanije meggyilkolására beharangozott iráni választ, az Iránra és a Hezbollahra gyakorolt francia nyomás volt, hogy ne indítsanak nagyobb támadást a vasárnap véget ért párizsi olimpia idején.

[popup][/popup]