Izrael – Hamasz: hallgatólagos tűzszünet?

Írta: MTI - Rovat: Politika

Az évtizedek óta viszálykodó Izraelnek és a Hamasznak az az érdeke, hogy fenntartsák a tavaly augusztusi tűzszünet óta tartó, viszonylagosan békés állapotot, amelyre rövid távon a legnagyobb fenyegetést az Iszlám Állam gázai övezetbeli dzsihadistái jelentik.

Gáza

Gázaváros a 2014-es konfliktus napjaiban

Palesztin tisztségviselők becslései szerint több mint 2200 palesztin vesztette életét a gázai konfliktusban, a Hamasz súlyos veszteségeket szenvedett el. A Gázai övezet gazdasága romokban hever, és az újjáépítési munkálatok nagyon lassan haladnak. Így a palesztin–izraeli összetűzések kiújulása katasztrofális következményekkel járna az övezet 1,8 millió lakója számára.

Jobb a Hamaszt féken tartani, mint elűzni

A tavaly nyári konfliktus 73 izraeli halálos áldozatot szedett, és több millió izraeli életét keserítették meg a palesztin területekről kilőtt rakéták. A Gázai övezetben nyolc évvel ezelőtt hatalomra került Hamasz eddig három palesztin–izraeli háborút vészelt át, és az AP úgy véli, a csoport felszámolásáért Izraelnek túl nagy árat kellene fizetnie, így Jeruzsálem jelenleg megelégszik azzal, hogy „féken tartja” a radikális palesztin szervezetet.

A Hamasz tisztségviselői arról számoltak be, katari közvetítők segítségével ismét elindultak az erőfeszítések egy hosszú távú tűzszüneti megállapodás kidolgozására. A megállapodás arról szólna, hogy Izrael lazít a Gázai övezetet sújtó blokádon, míg cserébe a Hamasz ígéretet tesz fegyveres erejének csökkentésére. A palesztin szervezet illetékesei jelenleg azon az állásponton vannak, hogy a tűzszünet fenntartása nemzeti érdekük. „Senkinek sem szabad értelmetlen módon megszegni ezt a nemzeti egyetértést” – vélte Szaleh Bardavil, a Hamasz egyik tisztségviselője.

A közös ellenség: az Iszlám Állam helyi sejtjei

A csoport a háborút követően egészében véve tiszteletben tartotta a tűzszünetet, de a Gázai övezetben egyre aktívabbá váló, szélsőséges dzsihadisták egy maréknyi csoportja azon van, hogy véget vessen a békének. Az a céljuk, hogy a Gázai övezetet hozzácsatolják az Iszlám Állam Szíriában és Irakban elfoglalt területeihez, amelyeken a terrorszervezet kalifátust „kiáltott ki”.

ISIS-Gaza-Strip-665x385

Az Iszlám Állam egyik gázai sejtje

A térségbeli dzsihadisták úgy vélik, a Hamasz túlságosan engedékeny Izraellel szemben és megbukott az Iszlám Állam megteremtésére tett kísérlete. Mivel azonban a szélsőségesek ahhoz túl gyengék, hogy közvetlenül támadjanak a palesztin szervezetre, inkább a viszonylagos nyugalom, és ezzel a Hamasz helyzetének aláásására törekszenek. Ezek a szélsőségesek a fegyveresek által fokozottan őrzött palesztin–izraeli határon az utóbbi időben több rakétát is kilőttek Izrael irányába.

Mhaimar Abuszada, a gázai al-Azhar Egyetem politikatudományi professzora azt mondta, a rakétatámadások célja a Hamasz kényelmetlen helyzetbe hozása és az, hogy katonai műveletet provokáljanak ki Izraelből. Korábban Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök azt mondta, Jeruzsálem a Gázai övezetből érkező minden fenyegetésért a Hamaszt teszi felelőssé és válaszul Izrael „teljes harci állományát” is bevetheti. Mindeddig azonban a rakétakilövésekre adott izraeli válaszok üres kiképzőterepek támadására korlátozódtak és egyik oldalon sem jártak áldozatokkal.

Nem lőnek egymásra

Az AP munkatársa szerint tehát a legutóbbi fejlemény az ősellenségeket kimondatlanul tömörítette szövetségbe. Ennek legjobb példáját a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz városában találjuk, ahol a Hamasz híveinek irányításával munkások csapata nemrég a gázai–izraeli határt szegélyező kerítés mentén egy olyan út megtisztítását kezdte meg, amelyet korábban rakétaindító osztagok használtak és jelenleg a Hamasz őrjáratai óvják.

A munkálatok az izraeli határtól mindössze 150 méterre zajlanak egy olyan területen, amelyre korábban Izrael már nem engedte meg a belépést. Sőt, néhány hete szokatlan jelenet játszódott le a térségben: négy izraeli katonai buldózer lépett ezen ütközőzóna területére, hogy a kerítés mentén eltávolítsák a bozótot. Közelükben a Hamasz álarcos harcosai jelentek meg, de nem kerültek velük összetűzésbe. Egy évvel ezelőtt hasonló jelenet elképzelhetetlen lett volna.

(140718) -- GAZA BORDER, July 18, 2014 (Xinhua) -- Israeli soldiers march in southern Israel near the border with Gaza, on July 18, 2014, the 11th day of Operation Protective Edge. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu said on Friday that the Israel Defense Forces (IDF) is ready to expand the ground operation in the Gaza Strip if needed. (Xinhua/Li Rui) (djj) (Photo by Xinhua/Sipa USA)

Izraeli katonák a gázai határ mentén 214 júliusában (Fotó: Xinhua/Sipa USA)

Ezenfelül a Hamasz az elmúlt hónapokban több radikális szalafistát vett őrizetbe és ellenőrző pontokat állított fel a gyanúsítottak beazonosítására. Mahmúd Zahar, a palesztin szervezet egyik vezetője mindenesetre szűkszavúan nyilatkozott az őrjáratokról. Azt mondta, az akcióval a biztonság fenntartását segítik úgy, hogy megakadályozzák a palesztinok Izraelbe szökését. A határ menti úton végzett munkálatok kapcsán azt mondta, az út segíti a helyi gazdálkodókat, hogy eljussanak olyan földterületekhez is, amelyeknek az elérése a háborút követően nehézkessé vált.

Ibrahim al-Madún, a Hamasszal kapcsolatokat ápoló egyik gázai elemző megerősítette, hogy mindkét oldalon él a

hallgatólagos megnemtámadási egyezség.

„Az út azt az üzenetet közvetíti, hogy Gázában rugalmas a politikai gondolkodás és a Hamasz a térségbeli vagy nemzetközi változások fényében értelmes lépések megtételére képes.” Az izraeli hadsereg nem kommentálta a fejleményeket. Név nélkül nyilatkozó izraeli védelmi tisztségviselők azonban az AP-nek megjegyezték, tisztában vannak a Hamasz által a nyugalom megőrzésére tett erőfeszítésekkel. Ben-David, az izraeli Tízes csatorna katonai tudósítója mindenesetre óvatosan úgy fogalmazott, a Hamasz az őrjáratokkal azt üzeni, hogy megakadályozzák az Izraellel való szakítást.

 

[popup][/popup]