Izrael: egyre valószínűbb, hogy harmadszor is választások lesznek egy éven belül

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Vasárnap délelőtt újra tárgyalóasztalhoz ület a két nagy pártkoalíció vezetője és az államelnök. A koalíciós tárgyalások eddig nem vezettek eredményre. A Likud elfogadta Rivlin javaslatát az egységkormány megalakítására, de nem tett ígéretet arra, hogy Netanjahu visszalép, amennyiben vádat emelnek ellene.

Forrás: Israeli Government Press Office

A két legnagyobb tévécsatorna (12 és 13) jelentése szerint Netanjahu közvetlenül a kedd éjfélig tartó zsidó újévi ünnepeket követően visszaadja Rivlin elnöknek a kormányalakítási megbízást. Rivlin valószínűleg Gantzot bízná meg többségi koalíció létrehozásával, a Kék-fehérek azonban ezt megoldhatatlan feladatnak tartják, mert csak a Likud Netanjahutól elpártoló képviselői oldhatnák fel a patthelyzetet, ilyenek azonban valószínűleg nem lesznek.

A szeptember 17-i választások eredményeként Netanjahu ultraortodox és jobboldali pártokkal alakított ki 55 képviselőt tömörítő blokkot, míg Gantz blokkja 54 centrista, baloldali és arab politikusokból áll. További három arab politikus egyetlen jelöltet sem támogat, az Avigdor Liberman vezette élesen szekuláris Jiszráel Beitenu pedig ragaszkodik a „liberális és nemzeti” koalícióhoz (Likud és Kék-fehérek), és a mérleg nyelvét képezi a két blokk között.

A pénteki tárgyalások sem hoztak áttörést. A Likud képviselői bejelentették, hogy elfogadják Rivlin ajánlatát, miszerint és Gantz és Netanjahu két-két éves időszakra egymást felváltva vállalnák a miniszterelnökséget. A Kék-fehér tömörülés azonban azt ígérte választóinak, hogy nem alkotnak koalíciót a Likuddal, amíg a párt vezetője az a Netanjahu, akire három rendbeli bűnvádi eljárás vár. Rivlin ajánlata szerint a jogi eljárás ideje alatt Netanjahu távol maradna a politikától, s ez idő alatt Gantz ideiglenes miniszterelnök lenne, teljes kormányfői jogokkal. Ez idő alatt Netanjahu és családja továbbra is a Balfour Street-i miniszterelnöki rezidencián lakna Jeruzsálemben. A likudos tárgyalófelek nem tértek ki arra, vajon Netanjahu beleegyezne-e egy ilyen távollétbe – jelentette a 13-as csatorna. Az izraeli joggyakorlat szerint a miniszterelnök még vádemelés esetén sem köteles lemondani, és a bírósági tárgyalás idején is hivatalban maradhat, ítélet utáni fellebbezés esetén egészen a legfelsőbb bírósági döntésig.

A tévék híradásai szerint Gantz egyes tanácsadói igyekeztek rábeszélni őt az egységkormány megalakítására, de a Kék-Fehér tömörülés második embere Jair Lapid és a befolyásos Gabi Askenazi hajthatatlanok voltak, mert attól tartanak, hogy csapdába csalják őket: megállapodás esetén Netanjahu megtalálja a módját, hogy ne kelljen lemondania a miniszterelnökségről.

A tárgyalások vasárnap folytatódnak. A Kék-fehérek állítólag ragaszkodnak ahhoz, hogy az új kormány iktassa törvénybe: a jövőben bűnvádi eljárás alatt álló politikus ne lehessen miniszterelnök. A tömörülés ugyancsak pártolja a polgári házasság intézményének bevezetését.

A három rendbeli csalással és hivatali visszaéléssel, valamint vesztegetéssel gyanúsított Netanjahut Avichai Mandelblit legfőbb ügyész szerdán fogadja meghallgatáson és azután dönt a vádemelésről. A miniszterelnök kérte, hogy a meghallgatásról legyen nyilvános közvetítés, de Mandelblit a kérést visszautasította. Netanjahu tagadja a vádakat, és az eljárást boszorkányüldözésnek minősíti a média, az ellenzék, a rendőrség és az államügyészek részéről. Általános a vélekedés, miszerint amennyiben sikerült volna áprilisban koalíciót alakítania, a Kneszetben olyan törvényt fogadtatott volna el, ami mentességet biztosít neki a jogi eljárással szemben.

Rivlin még szerdán hangsúlyozta, hogy az izraeliek nem akarnak harmadik választási kört, aminek ’a köz fizeti meg az árát’, amennyiben Netanjahu és Gantz nem jutnak dűlőre.

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

 

Címkék:Avichai Mandelblit, Gantz, Netanjahu, Reuven Rivlin, választások

[popup][/popup]