Izrael célzott légicsapásokat hajtott végre iráni rakétagyárak ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Célzott légicsapásokat hajtott végre Izrael katonai célpontok ellen Iránban, helyi idő szerint hajnali fél 3 és 5 óra között, idézi az izraeli hadsereg szóvivőjét a BBC. A New York Times arról ír, Iszfahánban és az ország Kurdisztán régiójában is robbanások hangjáról számoltak be irániak. Irán szünetelteti légiforgalmát, és a lakossága körében félelem érezhető a BBC szerint. Daniel Hagari hozzátette, Izraelnek joga és kötelessége válaszolni az országot ért támadásokra, amik Irántól és a térségbeli szövetségeseitől érkeztek.

Israel Launches Air Strikes On Iran | #worldwar3 #worldwar #iranisraelwar #israeliairstrike

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

„Védelmi és támadó képességeinket teljes mértékben mozgósítottuk”, áll a hadsereg közleményében. „Mindent megteszünk, ami szükséges Izrael állam és Izrael népének védelmében”. A Timesnak megszólaló tisztviselők szerint mintegy 20 helyszínt ért izraeli légicsapás – szemlézte a híreket a Telex.hu.

„Izraelnek széleskörű mozgástere van ahhoz, hogy iráni akciókat hajtson végre. Irán kétszer is csapást indított Izrael ellen… ennek az árát fizette meg” – idézte Hagarit a Times of Israel.

A BBC szerint robbanások hallatszottak Teheránban, Irán fővárosában, annak nyugati és déli részén. A teheráni vezetés szerint az izraeli támadás nem okozott jelentős károkat. A Guardian felvételeket közölt a működésben lévő iráni légvédelemről:

Explosions heard in Tehran after Israel announces ‘precise strikes’ on military targets

Explosions were heard in Tehran, as Israel launched strikes against Iran early on Saturday. Subscribe to Guardian News on YouTube ► http://bit.ly/guardianwiressub An IDF spokesperson said the strikes were a response to ‘months of continuous attacks from the regime in Iran’.

New York Times arról ír, Iszfahánban és az ország Kurdisztán régiójában is robbanások hangjáról számoltak be irániak. Irán szünetelteti légiforgalmát, és a lakossága körében félelem érezhető a BBC szerint.

Az Egyesült Államok jelezte, nincs köze az Irán elleni támadásokhoz, valamint hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter fölhívta izraeli kollégáját, Joav Gallantot. Fontos megemlíteni, hogy Washington az elmúlt hetekben jelezte Izrael felé, hogy annak el kell kerülnie az iráni olaj- és nukleáris infrastruktúra elleni támadásokat.

Ilyen objektumokat a támadás a jelenlegi információk szerint nem is ért. Bár Washington figyelmeztetett arra, hogy óvakodni kell a térségben a háború eszkalációjától, az amerikai hivatalos reakciók lényegében tudomásul vették az izraeli támadás tényét, hangsúlyozva, hogy a támadás ezzel véget ért – írta a Times of Israel.

A közösségi médiában keringő, meg nem erősített kép állítólag egy robbanás helyszínét mutatja Teherán térségében 2024. október 26-án, a kora reggeli órákban, amikor Izrael bejelentette, hogy „célzott csapásokat” hajt végre iráni katonai célpontok ellen

Izraeli hivatalos beszámolója szerint az akcióval iráni rakétagyárakat céloztak és a támadás elérte célját, így az ezzel véget is ért.

Kérdés azonban, hogy ezúttal Teherán a támadás nyomán válaszcsapást hajt-e végre. Az al-Dzsazíra szerint Izrael erre számítva közölte, ha Irán erre szánná magát, úgy arra ismét reagálni fognak az izraeli erők.

Teljes cikk

[popup][/popup]