III. Károly a zsidóság barátja

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az új brit uralkodó hosszú ideje szívélyes kapcsolatot ápol országa zsidó közösségével, elutasítja az antiszemitizmust, Izraelt hivatalos látogatáson kereste föl, és figyelemmel kíséri a palesztinok sorsát is.

Károly herceg Izraelben Simon Peresz temetésén (Forrás: Twitter)

II. Erzsébet halálával 73 éves fia III. Károly néven lett az Egyesült Királyság új uralkodója – a legidősebb, aki valaha a brit trónra lépett.

Károlyt régi személyes kapcsolat fűzi országa zsidó közössége vezetőihez és intézményeihez, érdeklődése kiterjed a Holokauszt történetére és tanulságaira. Az utóbbi években két izraeli elnökkel is találkozott és 2020-ban történelmi látogatást tett az országban.

 

Az izraeli kapcsolat

A 2020. évi vizit volt az akkor még trónörökös Károly első hivatalos látogatása; korábban Jichák Rabin és Simon Peresz temetésén képviselte országát. Az állam alapítása óta ő volt a legmagasabb rangú vendég a szigetországból, bár fia Vilmos 2018-ban megelőzte őt. Anyja, a királynő sohasem járt Izraelben.

A 2020-as World Holocaust Forum idején találkozott Reuven Rivlin elnökkel és emlékfát ültetett a jeruzsálemi elnöki rezidencián. Holokauszt túlélőkkel találkozott és az Izrael Múzeumban megtekintette a Holt-tengeri tekercseket. A brit nagykövet Ramat-Gan-i otthonában izraeli tudományos és műszaki vívmányokat mutattak be neki.

Károly apai nagyanyja, Alice of Battenberg hercegnő a Mária Magdolna templomban nyugszik az Olajfák hegyén. A trónörökös felkereste a sírt. A Jád Vasém a hercegnőnek a Világ Igaza címet adományozta elismerésül, amiért egy zsidó családot mentett meg a háborús Görögországban. Nagyanyja tevékenységét Károly a királyi család „mélységes büszkeségének” forrásaként jellemezte.

Jichák Hercog izraeli államfő 2021. novemberi hivatalos Nagy Britanniai látogatásán a Holokausztról szóló oktatás kérdéseit is megvitatták. A brit királyi családnak szánt „különleges ajándék” gyanánt Hercog bejelentette, hogy az elnöki hivatal Aliz hercegnő emlékére ösztöndíjat alapított, leróva kegyeletét az általa tanúsított eltökélt és kitartó segítségnyújtás előtt.

Reuven Rivlin államelnökkel 2020-ban Jeruzsálemben az elnöki rezidencián (Forrás GOP)

Holokauszt emlékezet és az antiszemitizmus

A világ vezetőinek részvételével tartották a World Holocaust Forum 2020 nevű rendezvényt Jeruzsálemben. Itt fölszólalva Károly a Holokauszt „mély és fontos” tanulságairól beszélt, valamint arról, hogy a gyűlölet és intolerancia „újabb hazugságokat hirdet, új álarcokat ölt, és újabb áldozatokat keres… A hamis állításokat cáfolni kell, az erőszak hirdetését és gyakorlását pedig meg kell állítani.”

Károly korábban már figyelmeztetett az antiszemitizmus és az intolerancia szigetországi előretörésére.

Kezdeményezésére a Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából a Soá hét túlélőjének portréját állították ki a Buckingham palotában 2022-ben.

 

Kapcsolat a brit zsidósággal

A 2019-ben a Hanukka előestéjén a Buckingham palotában rendezett fogadáson Károly megemlékezett arról, hogy a zsidó közösség „nagyban hozzájárult az Egyesült Királyság jólétéhez, gazdagságához és boldogságához, az élet minden területén… és ez a helyi közösségekre is vonatkozik.”

Lord Jonathan Sacks főrabbi különösen közel állt hozzá. Mindketten a zsidó állam kikiáltásának évében születtek. 2020-as gyászbeszédében Károly „pótolhatatlan veszteségnek” nevezte Sacks halálát. Mint „megbízható vezetőről, ihletett tanítómesterről, igaz és hű barátról” emlékezett meg róla, akinek bölcsessége, józansága, erkölcsi tartása sokat jelentett a zavarodott világban, és akinek tanácsai oly hasznosak voltak számára.

„Kimondhatatlanul fog hiányozni” – mondta Sacksról.

Károly herceg és Jonathan Sacks a távozó brit főrabbi tiszteletére rendezett búcsúvacsorán

Minden hit védelmezője?

1994-ben Károly kijelentette, hogy uralkodóként a „hitek védelmezője” lesz (pedig az esküben hagyományosan „a hit védelmezője” kitétel áll).

2015-ben a BBC-nek adott interjúban pontosított: “Arról van szó, hogy országunkban fogadjuk el az összes ember hitét és jogát vallásának szabad gyakorlására. Mindig is úgy gondoltam, hogy „a hit védelmezőjeként” az összes felekezet védelmezője kell, hogy legyek.”

 

A palesztinokról

2020-as izraeli látogatásának alkalmával útba ejtette a Nyugati-partot és palesztin vezetőkkel találkozott. Ezt követően kijelentette, hogy szívszaggató volt a palesztinok „szenvedését” és „megpróbáltatásait” tapasztalni.

A Sky News ezt úgy kommentálta, hogy „a királyi család tagjai még soha sem nyilvánították ki támogatásukat ilyen nyílt formában” a palesztinok felé.

Károly betlehemi látogatásán, a Születés temploma melletti Casa Nova ferences zarándokszálláson ezt mondta: „Csak csatlakozni tudok közösségeitekhez, amikor az igazságos és tartós békéért imádkoztok. Hittel és elszántsággal kell küzdeni az ügyért, hogy a fájó sebek begyógyuljanak.”

Hozzátette: „Leghőbb kívánságom, hogy a jövő hozzon szabadságot, igazságot és egyenlőséget minden palesztin számára, hogy virágozzatok és boldoguljatok.”

Vlagyimir Putyin, Rueven Rivlin, Émanuel Macron és Károly herceg a World Holocaust Forum rendezvényén (screenshot)

Károly és a zsidó művészek

2018-ban a Radio3 Private Passions című műsorában beszélt arról, hogy nagyon szereti Leonard Cohen dalait, és nem csak hangját, hanem a szövegeit is.

Ugyancsak csodálattal szólt Else Mayer-Lismann zenetudósról, aki németországi zsidóként menekült Angliába. Ő vezette be az opera világába. Különösen a wagneri örökség élvezetét köszönheti ennek az ismeretségnek, mondja Károly.

 

Ukrajnáról és Putyinról

2014-ben, amikor Oroszország először avatkozott be Ukrajnában, Károly a 2. világháborúhoz hasonlította a helyzetet, Putyin politikáját pedig a náci Németországéhoz és Adolf Hitleréhez.

A 2022-es háborúban már óvatosabban fogalmazott, de májusban Romániában ukrán menekülttáborokban látogatott nőket és gyermekeket.

„Teljes mértékben együtt érzünk veletek, a helyzet kétségbeejtő. Bámulatra méltó az ukránok bátorsága és ellenálló képessége” – nyilatkozta Károly.

Times of Israel – Bassa László

[popup][/popup]