Így reagál az olasz sport és politika egy antiszemita cselekedetre

Írta: Sárközy Júlia/ MTI - Rovat: Politika, Sport

Visszafelé sült el az antiszemita “tréfa”.

Az antiszemita röplap

A vasárnap esti Lazio-Cagliari labdarúgó-mérkőzésen szélsőséges római ultrák Anna Frankot ábrázoló matricákkal ragasztották tele az Olimpiai Stadion nézőterén a Curva Sud-szektor üléseit, melyeken az ellenfél, az AS Roma szurkolóinak kemény magja szokott helyet foglalni.

A matricákon az 1945-ben Bergen-Belsen koncentrációs táborban meghalt Anna Frank látható az AS Roma sárga-vörös mezében. Az esetről készült fényképeket a stadion takarítószemélyzete tette közzé az interneten.

Az akciót az olasz sportélet és a politika is elítélte. A klubok és újságok internetes oldalain egymás után jelenik meg a Mi is Anna Frank vagyunk!-kifejezés (#siamotuttiannafrank), amelyeken Anna Frank az olasz csapatok különböző mezeiben látszik. Az ország labdarúgó-szövetsége (FIGC) bejelentette, hogy a hétvégi találkozók mindegyikének elején Frank híres naplójából olvasnak fel részleteket. Az olasz ügyészség vizsgálatot indított egyelőre ismeretlen tettesekkel szemben. Nem megerősített információk szerint egyeseket a hatóságok már azonosítottak.

És a válasz

Claudio Lotito, a Lazio elnöke a római zsinagógába látogatott kedden, koszorút helyezett el az olasz fővárosból deportált és koncentrációs táborokban meghalt zsidók emlékét őrző táblánál. A csapat nevében jelen volt két játékos is, Felipe Anderson és Wallace Fortuna dos Santos.

A Lazio elnöke a sajtónak kijelentette, az általa vezetett klub nevében elhatárolja magát minden idegengyűlölő vagy antiszemita megnyilvánulástól. Hozzátette, hogy a Lazio mostantól minden évben kétszáz fiatal szurkolóval felkeresi az egykori auschwitzi tábort.

Marco Minniti belügyminiszter kijelentette, a tetteseket örökre kitiltják a stadionokból. Sergio Mattarella olasz államfő „veszélyes” sodródásról beszélt. Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök, Fiorentina-szurkoló, arra szólította fel az olasz labdarúgást, a következő meccseken a játékosok klubjaik emblémája helyett sárga csillagot viseljenek a mezükön.

 

Címkék:Anne Frank, futball, Lazio, Roma

[popup][/popup]