IDF tartalékosok levele: nem jelentkeznek szolgálatra, ha a kormány nem lép előre a túszügyben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Néhányan kilátásba helyezték, hogy rövidesen abbahagyják a szolgálatot, míg mások figyelmeztetésként írták alá, hogy elérkeztek a törésponthoz.

KAtonák tiltakoznak az igazságügyi reform ellen a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal előtt március 2-án (fotó: YONATAN SINDEL/FLASH90).

138 katona, akik közül 17-en rendes szolgálatot teljesítenek, a többiek pedig tartalékosok, aláírtak egy levelet, amelyben kifejezik, hogy nem tudják folytatni a szolgálatot, ha a kormány nem mozdítja elő a túszügyi megállapodást – közölték a kezdeményezés mögött álló szervezők csütörtökön a Jerusalem Post című napilappal.

Néhányan annak jeléül írták alá, hogy aktívan abbahagyják a szolgálatot, mások pedig figyelmeztetésként, hogy elérkeztek a törésponthoz. Néhányan aláírták, de nem állították le a szolgálatukat, ám azzal fenyegetőztek, hogy ezt hamarosan megteszik. A levél aláírói között több tiszt is van.

“Mi, akik odaadóan szolgálunk és szolgáltunk, miközben életünket kockáztatjuk, bejelentjük, hogy ha a kormány nem változtat azonnal irányt, és nem dolgozik azon, hogy előmozdítsa a túszok hazahozatalát célzó megállapodást, nem folytathatjuk a szolgálatot” – áll a levélben, amelyet a miniszterelnöknek, a védelmi miniszternek és az IDF vezetésének címeztek.

“Néhányunk számára a vörös vonalat már átlépték, mások számára ez egyre közelebb van. Eljön a nap, amikor összetört szívvel nem jelentkezünk többé szolgálatra” – tette hozzá a levél.

Az aláírók szerint egyértelmű, hogy a kormány “nemcsak késlelteti a fogságban lévő túszok visszatérését, hanem az életüket is kockáztatja”: Sok túszt megöltek az IDF bombázásai, sokkal többet, mint ahányat megmentettek a mentőakciók során”.

“Felszólítjuk a kormányt: Írja alá most az egyezséget, hogy megmentse a túszok életét”. Az IDF hivatalos csatornákon keresztül nem kapta meg a levelet.

Jpost.com

[popup][/popup]