Hogyan kapták el Sinwart?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Tegnap délelőtt 10 órakor a Bislamach Brigád 450. zászlóaljának egyik katonája gyanús alakot vett észre, aki ki-be járkált egy épületben Rafah Tel Sultan negyedében. Értesítette a zászlóaljparancsnokot, aki utasította az erőket, hogy nyissanak tüzet az épületre.

A drón által készített felvétel Sinwarról

Délután 3 óra körül egy drón három alakot látott az épületből kilépni, akik házról házra próbáltak előrehaladni. Az alakok közül kettő elöl haladt, biztosítva az utat a harmadiknak. Az IDF ismét tüzet nyitott, megsebesítve a terroristákat. Ezek ketten bemenekültek az egyik épületbe, a harmadik – akiről kiderült, hogy Sinwar – pedig egyedül ment be egy másik épületbe.

Az IDF tankjai és más erők tüzet nyitottak mindkét épületre. Sinwar ezután felment a második emeletre. Egy harckocsi újabb lövedéket lőtt ki az épületre, és egy gyalogos szakasz felvonult, hogy átkutassa azt. Sinwar két gránátot dobott a katonákra, amelyek közül az egyik felrobbant. A katonák visszavonultak, és egy drón repült be, hogy átkutassa a szobát. Talált egy férfit, akinek a karja sérült volt és az arca el volt takarva. Sinwar egy deszkával megpróbálta leütni a drónt. Ekkor azonban egy másik tankgránátot lőttek ki rá.

Másnap reggel az épületet átkutató katonák megnézték a megölt terrorista arcát, és észrevették, hogy hasonlít Sinwarra. A Shin Bet DNS-t és ujjlenyomatokat vett, hogy ellenőrizze a személyazonosságát. Sinwarral nem voltak túszok abban az időben. (Az IDF Bislamach-dandárja váltotta fel a Givati-dandárt Rafahban. A Bislamach-dandár 450. zászlóaljának – amely Sinwarral végzett – a parancsnoka október 7-én megsérült, amikor csapatával a gázai határhoz sietett. Közülük néhányan meghaltak.

Eközben a héber média nemrég sugárzott egy felvételt a Sinwar megölésében részt vevő egyik katonáról. Az illető azt mondta, hogy az IDF rakétával csapott le az épületre, amelyben Sinwar tartózkodott, majd egy drónt küldött oda, hogy megerősítse, valóban megölték. A katonák ekkor még nem tudták, hogy a terrorista, akit célba vettek, Sinwar volt. Amikor a drón megérkezett a lerombolt épület belsejébe, az arcát eltakaró Sinwar megpróbált egy tárggyal leütni. Ekkor további tüzet irányítottak Sinwarra, amely megölte őt – mondja a katona. Csak miután a katonák személyesen megérkeztek a helyszínre ma reggel, tudták meg, hogy az általuk megölt terrorista Sinwar volt.

Toi

[popup][/popup]