Hezbollah-rakéta a padláson

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael hétfőn felvételeket hozott nyilvánosságra arról, hogy a Hezbollah családi otthonokban halmozott fel lőszert és rakétákat. Mindezt válaszul tette a széleskörű kritikákra, amelyek azt kifogásolják, hogy a hadsereg lakóházakat céloz Libanon-szerte, ami több száz halálos áldozatot követelt és több mint 1200 embert sebesített meg.

Kép forrása: IDF

Izrael szerint a fegyverek között, amelyeket libanoni otthonokban tároltak, mielőtt a légierő csapásai eltalálták őket, cirkálórakéták, nagy robbanófejjel ellátott rakéták és drónok voltak. Az egyik esetben az Izraeli Védelmi Erők olyan képeket hozott nyilvánosságra, amelyeken egy hidraulikus indítószerkezetre szerelt, nagy hatótávolságú rakéta látható, amely egy libanoni család házának padlásán volt elhelyezve. “Leromboljuk azt, amit a Hezbollah 20 éven át épített” – jelentette ki Yoav Gallant védelmi miniszter.

Izrael hétfőn mintegy 1600 libanoni Hezbollah-célpontra mért csapást – közölte Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője -, amelyek többsége az otthonokban tárolt fegyverekre irányult.

Utóbbiak között voltak ” többszáz kilométeres hatótávolságú cirkálórakéták, nehézrakéták 1000 kilogrammos robbanófejjel, közepes (akár 200 kilométeres) hatótávolságú rakéták, rövid hatótávolságú rakéták és felfegyverzett, pilóta nélküli légi járművek.”

Herzi Halevi altábornagy, az IDF vezérkari főnöke is kommentálta a csapásokat, “proaktív támadó műveletnek” nevezve az akciót.

Herzi Halevi

“Elpusztítjuk azt a katonai infrastruktúrát, amelyet a Hezbollah 20 éven át épített. Ez nagyon jelentős lépés” – mondta Halevi egy, az IDF által terjesztett videóban, a hadsereg földalatti parancsnoki szobájában tartott értékelésen.

“Célpontokat támadunk, előkészítjük a következő szakaszokat… végső soron mindennek arra kell irányulnia, hogy megteremtsük a feltételeket ahhoz, hogy az Észak-Izraelből kitelepített lakosok visszatérhessenek otthonaikba” – tette hozzá.

A hétfő esti nyilatkozatot izraeli tisztviselők ismételt figyelmeztetései követték: a libanoni civilek hagyják el azokat a területeket, ahol a Hezbollah fegyvereket rejteget. Ez tízezreket késztetett pánikszerű menekülésre.

Hagari egy felvételt mutatott, amelyen egy hidraulikus indítórendszerre szerelt, nagy hatótávolságú rakéta látható egy téglával burkolt helyiségben. Elmondása szerint mindez a dél-libanoni Houmine al-Tahta falu egyik házának padlásán volt. “(A rakéta) készen állt a tetőn lévő nyílásból való kilövésre. A padlás alatt, az első emeleten egy libanoni család élt, amely emberi pajzsként szolgál”.

ToI

[popup][/popup]