GÁZAI KÖZÉPISKOLÁSOK ASKELONBAN

Írta: Peer Gideon - Rovat: Politika

Wishful thinking

  1taqok
Gáza városa és Askelon között aláírták a testvérvárosi szerződést. Az ünnepélyes aktusra az askeloni városházán került sor. A tengerparti város előkelőségei mellett ott volt a testvérváros küldöttsége is: Gáza polgármestere, a jószomszédi kapcsolatokért felelős osztályvezető, valamint a legnagyobb gázai középiskola igazgatója.

A kölcsönös aláírások után a díszes könyv bekerült a városházi könyvtár fontos iratai közé. Amint ez lenni szokott ilyen alkalmakkor, az eseményt fogadás követte, amelyen részt vettek a két város üzletemberei, művészei, hírességei. Az ünnepi műsort az askeloni filharmonikus zenekar szolgáltatta, amelyben helyet foglaltak gázai zenészek is. Izraeli és gázai népdalok mellett megszólaltattak komolyzenei műveket is.

Az elhangzott beszédeket és a szerződés aláírását tettek követték. Alig múlt el két hét az ünnepélyes esemény után, a gázai fiatalok első vendégcsoportja megérkezett Askelonba.
A középiskolások elegáns autóbusza megállt a Herzl középiskola udvarán. Az ünnepi ruhába öltözött fiatalokat hangos éljenzés fogadta, miközben gázai és izraeli zászlókat lengető közönség ünnepelte őket.

Bár az egy órás út nem viselte meg a vendégeket, mégis a program első felében üdítőitalokkal és szendvicsekkel frissítették fel magukat, majd a szálláshelyükre mentek, hogy leadják csomagjaikat, bőröndjeiket. Nem szállodában helyezték el őket, minden gázai fiatalt más és más család látott vendégül.

Délután Askelon nevezetességeivel ismerkedtek, majd másnap reggel útnak indultak Eilat felé, ahol két napon keresztül élvezték a tengerparti üdülőváros látványosságait. Meglátogatták a tengeralatti akváriumot és együtt úszkáltak a delfinekkel is.

Az egyhetesre tervezett kirándulás során megtekintették Tel Avivot is, az Azrieli torony 49-ik emeleti kilátójából szakképzett idegenvezető ismertette az előttük elterülő épületek, utcák történetét.

Ellátogattak Ramat Avivba, az ottani egyetemre, ahol diákokkal folytattak eszmecserét. Kiderült, hogy néhány gázai középiskolás érettségi után a Tel Aviv-i egyetemen kívánja folytatni tanulmányait.

Később megtekintették a Diaszpóra múzeumban az: „Arab-izraeli háborúk története a békeszerződésig” című kiállítást.

Az autóbusz később elvitte a vendégeket Zichron Yakovba, ahol végigmentek a „sétáló utcán”, beültek egy helyi étterembe, majd elutaztak a Rothschild báróról elnevezett nemzeti parkba.
A látogatás utolsó állomáshelye Haifa volt, a Karmel hegyről tekintettek le a tengeröbölre. A legemlékezetesebb látványt a Baháim park nyújtotta, ahol sok fényképet is készítettek magukról.

Az egyik fotó egy kibuci csoport tagjaival készült, akik Gáza mellől érkeztek Haifára.

Az izraeli látogatás végén ismét találkoztak a fiatalok askeloni vendéglátóikkal, a helyi polgármester ajándékcsomagot nyújtott át minden gázai középiskolásnak. Komoly barátságok szövődtek a két város fiataljai között, e-mail címeket cseréltek egymással.

Kiderült, az izraeli küldöttség tagjai, akik előreláthatólag októberben adják majd vissza a látogatást, már pontosan tudják, melyik családnál fogják őket elszállásolni. Az étrendet is előre lefixálták, különös tekintettel a humuszra, hogy végre eldönthessék, hol készítik a jobbat, Ahkelonban, vagy Gázában.

Szóba került, hogy rendezzenek egy városok közötti versenyt is…

Hogy…? Mi …? Már megint reggel van…?

[popup][/popup]