Gáza: likvidálták a véreskezű gyilkost

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A képen látható Aziz Salha annak köszönhette világhírét, hogy egy lincselés után diadalittasan mutatta föl véres kezeit az őrjöngő tömegnek. A palesztin tömeg által meglincselt két izraeli tartalékos katona véletlenül tévedt palesztin területre.

Salha egy izraeli légicsapásban halt meg Gáza középső részén – jelentette csütörtökön az IDF.

Közel 24 évvel ezelőtt Vadim Norzsics és Josef Avrahami IDF-tartalékosokat a palesztin tömeg lincselte meg a ramallahi el-Bireh rendőrőrsön, miután véletlenül beléptek a Palesztin Hatóság által ellenőrzött városba.

A lincselés után, 2001-ben Salhát letartóztatta az izraeli hadsereg, és életfogytiglani börtönre ítélték. Tíz évet ült börtönben, amikor 2011-ben, a Gilad Salit-alku részeként szabadon engedték, és a Gázai övezetbe deportálták. Azóta Salha Ciszjordániában tevékenykedett, és a Hamásszal való kapcsolatát egészen a likvidálásáig fenntartotta – jegyezte meg jelentésében az IDF.

 

A lincseléshez vezető események

Amikor a két izraeli tartalékos egy tévedés folytán behajtott Ramallahba, a Palesztin Hatóság rendőrei őrizetbe vették és a közeli el-Bireh rendőrőrsre vitték őket. El Bireh közel volt Jasszer Arafat PLO-vezér főhadiszállásához.

A városban hamarosan elterjedt a hír, hogy izraeli beépített ügynököket tartanak fogva a rendőrőrsön, aminek hatására több mint 1000 fős tömeg gyűlt össze az épület előtt és a foglyok halálát követelték.

A rendőrség nem állt ellen vérszomjas tömegnek, amely benyomult a fogdába és a két izraelit barbár módon agyonrugdalta és szurkálta. A diadalittas Salha ekkor mutatta fel lincseléstől véres kezeit az utcán őrjöngő tömegnek .

2022 decemberében egy másik elkövető, Nasser Abu Hamid rákban meghalt. Ő volt a Fatah al-Aksza Mártírjainak Brigádja egyik alapítója.

Jpost.com

[popup][/popup]