Gáza: 80 rakétát indítottak, Izrael 25 000 tartalékos hívott be

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

A Gázai övezetből mintegy nyolcvan rakétát indítottak Izrael központi és déli részei felé péntek este, Izrael mozgósítani kezdte tartalékos erőit – jelentette a helyi média.

(Képünk illusztráció)

A rakéták több mint felét elfogták a már korábban a nagyobb városok köré telepített Vaskupola légvédelmi rendszer egységei. Az összes eddigi lövedéket az Iszlám Dzsihád indította el a Hamász részvétele nélkül, a 12-es kereskedelmi TV péntek esti rendkívüli hírműsora szerint.

Körülbelül négy órával az Iszlám Dzsihád vezetője, Tajszir Dzsabari meggyilkolása után szólaltak meg a légvédelmi szirénák a tel-avivi agglomerációban, a déli városokban és a Gázai övezet környékén. Az első hullámban a Gázai övezetből 46 rakétát lőttek ki izraeli területekre.

A Vaskupola működésbe lépett, és elfogott 33 rakétát, áldozatok nincsenek. Közvetlenül a riasztások után a hadsereg légicsapást mért a gázai rakétavetőkre és az Iszlám Dzsihád szervezet más célpontjaira, köztük egy lőszergyártó telepre és egy fegyverraktárra.

A hadsereg eszközei az első órában mintegy nyolcvan, a Gázai övezetből indított lövedéket észleltek, de ezek közül több mint 30 sikertelen támadás volt, mert a rakéták palesztin területen belül értek földet, vagy a tengerbe érkeztek. Tel-Avivban a helyi önkormányzat megnyitotta az összes nyilvános óvóhelyet.

Az Iszlám Dzsihád Ciszjordániában/ a nyugati parton fokozott készültséget hirdetett, és felszólította tagjait, hogy Ciszjordánia területén is lőjenek az ütközési pontokon az izraeliekre.

Israel Defense Forces on Twitter: “RAW FOOTAGE: This is the moment a barrage of rockets was fired from Gaza toward Israeli civilians.This is what terrorism looks like: pic.twitter.com/XLbch5NfFR / Twitter”

RAW FOOTAGE: This is the moment a barrage of rockets was fired from Gaza toward Israeli civilians.This is what terrorism looks like: pic.twitter.com/XLbch5NfFR

Az Izrael, az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorszervezetnek tekintett Iszlám Dzsihád vállalta a felelősséget a rakéták kilövéséért. A terrorszervezet szerint a rakétatámadásokat összehangolták a Gázai övezet többi szervezetével, de azt nem állították, hogy közösen követték volna el azokat.

Beni Ganz védelmi miniszter jóváhagyta 25 000 tartalékos mozgósítását a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint.

Izrael péntek délután Hajnalhasadás néven hadműveletet indított a Gázai övezetben az Iszlám Dzsihád ellen, mert a terrorszervezet több napja megtorlással fenyegetőzött, miután ezen a héten letartóztatták egyik magas rangú ciszjordániai / nyugati parti tisztviselőjét, Bassam al-Szaadit.

Izrael az utóbbi négy napban a fenyegetések miatt utakat zárt le az övezethez közeli területeken, és “különleges helyzetet” hirdetett óvatossági rendszabályokkal a helyi civil lakosság számára.

Izrael és Egyiptom 2007, a Hamász dzsihadista mozgalom hatalomátvétele óta tartja szigorú blokád alatt a 2,3 millió palesztin lakta övezetet, ahol a lakosság szegénységben és munkanélküliségben él.

Az izraeli hadsereg kedden lezárta a határátkelőket, így a munkavállalási engedéllyel rendelkező gázaiak ezrei rekedtek a lakóhelyükön. A határzár miatt lassult a gázai erőmű működéséhez szükséges dízel szállítása is. A létesítmény igazgatója csütörtökön figyelmeztetett, hogy üzemanyag híján leállhat az egyetlen villamoserőmű.

Izrael és a Gázai övezet fegyveres szervezetei között több háború is volt, a legutóbbi 2021 májusában. A tizenegy napos háborúban 260 palesztin – közöttük számos fegyveres -, valamint 13 izraeli, közöttük egy katona halt meg a helyi hatóságok szerint (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]