Francia szenátusi elnök: Macron “tudatlan”, nem ismeri Izrael történelmét

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A francia szenátus elnöke – az ország második legmagasabb közjogi méltósága –”megdöbbent” az Emmanuel Macronnak tulajdonított Izraellel kapcsolatos megjegyzéseken, és azzal vádolta a köztársasági elnököt, hogy hozzászólása “tudatlanságáról” árulkodik a történelemmel kapcsolatban.

Gerard Larcher

Macron egy keddi kabinetülésen azt mondta, Izraelnek “nem szabad elfelejtenie”, hogy létezését egy ENSZ-határozatnak köszönheti. Macron azután fakadt ki, hogy izraeli csapatok egy helyütt tüzet nyitottak az ENSZ-békefenntartókra Libanonban.

A megjegyzés Benjamin Netanjahu miniszterelnök dühödt reakcióját váltotta ki, ami tovább fokozta a Franciaország és Izrael közötti feszültséget, és a zsidó közösség franciaországi vezetőit is nyugtalanította.

“Ez mindenekelőtt Izrael Állam születésének történelmével kapcsolatos tudatlanságról tanúskodik” – mondta Gerard Larcher, a felsőház jobboldali elnöke az Europe 1 rádiónak. “Izrael létezésének megkérdőjelezése számomra alapvető probléma” – mondta. “Megdöbbentett, hogy ilyen megjegyzéseket lehetett tenni. Izrael létrehozása “nem egy közjegyzői aktus volt, amelyet az ENSZ csupán megerősített.”

Larcher a francia törvények szerint átvenné az elnökséget, ha a centrista Macron cselekvőképtelenné válna vagy hirtelen lemondana. Ő a jobboldali Köztársaság (LR) párt vezető személyisége, amelyhez Michel Barnier miniszterelnök is tartozik.

Franciaország és Izrael között az utóbbi időben igencsak megnőtt a feszültség, miután Macron elnök kitiltotta Izraelt egy fegyverkiállításról és felhívást tett közzé arról, hogy ne szállítsanak fegyvert a zsidó államnak.

ToI

[popup][/popup]