Fabiny Tamás püspök vizsgálódik a botrányt kavart lelkészi prédikáció miatt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnöke nyilatkozott a 24.hu-nak azt követően, hogy kiderült: az érdi evangélikus templomban vasárnap lényegében az hangzott el, hogy a zsidók felelőssé tehetők a holokausztért. Fabiny püspök megvizsgálja az elhangzottakat, de annyit máris elárult: vasárnapi prédikációjában éppen attól a szemlélettől óvott, amely a beszámolók szerint az érdi lelkész szavaiban visszaköszönt.

Fabinyi Tamás

Labossa Péter Mihály érdi evangélikus lelkész hétvégi prédikációjának részeként azt fejtegette a templomban, hogy mivel a zsidók megtagadták Jézust, a holokausztért is felelősek, mivel Isten azért engedte azt megtörténni, mert a zsidóság nem fogadta el Jézust. A történeteket a 444.hu vette észre először. A cikk megjelenése után az istentiszteletről készült videofelvételt törölték a YouTube-ról, de a szóban forgó rész kivágva továbbra is elérhető:

Labossa Péter Mihály evangélikus lelkész szerint a zsidók tehetnek a holokausztól

Labossa Péter Mihály evangélikus lelkész szerint a zsidók tehetnek a holokausztól, mivel megfeszítették Jézust

Fabiny Tamás püspök a 24.hu kérdésére jelezte: már beszélt Labossával, és bekérte tőle a teljes hanganyagot, hogy végig tudja hallgatni.

Az eddig napvilágra került állításokkal kapcsolatos álláspontjáról is megkérdezte a lap a püspök-teológust. Válaszában ezt írta: „Erre a kérdésre nagyon érzékeny vagyok. Magam is prédikáltam erről vasárnap, Jeruzsálem pusztulásának emléknapján. Prédikációmban szinte végig ezzel a kérdéssel foglalkoztam, éppen attól a szemlétettől óva, amely a beszámolók szerint az érdi prédikációban visszaköszönt.”

Fabiny vasárnapi prédikációjában így beszélt a kérdésről: „Az elmúlt évszázadokban voltak kísérletek, hogy az önmagát dicsőségesnek nyilvánító egyház képviselői egyfajta borzongással és kéjelegve írták le, hogy a földi történelmi Jeruzsálem és annak temploma elpusztult, mert a zsidók nem fogadták el Jézus Krisztust. (…) Nem a mi feladatunk az, hogy pálcát törjünk bárki fölött, és Isten büntetésének tekintsük az akkori pusztulást” – foglalja össze a lap Fabiny prédikációját.

[popup][/popup]