Elon Musk: “Soros gyűlöli az emberiséget”

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Elon Musk azt állítja, hogy Soros György “gyűlöli az emberiséget”. Az ADL szerint viszont Musk támadásai “felbátorítják a szélsőségeseket”.

Elon Musk alaptalan Twitter-támadást indított Soros György ellen, aki az antiszemita összeesküvés-elméletek gyakori célpontja, azzal vádolva a pénzembert, hogy „gyűlöli az emberiséget”, néhány nappal azután, hogy Soros nyilvánosságra hozta, hogy eladta szerény részesedését a Teslában.

Bár Musk megjegyzései nem említik a milliárdos filantróp etnikai hovatartozását, Muskot olyan veszélyes retorika miatt bírálták, amely potenciálisan további támadásokat gerjeszthet Soros ellen.

Egy hétfő késő esti tweetjében Musk az X-Men nevű képregény gonosztevőjéhez, Magnetóhoz hasonlította őt, aki Soroshoz hasonlóan a holokauszt túlélője: A képregényekben szereplő karakter háttértörténete szerint. Amikor egy Twitter-felhasználó megvédte Sorost, mondván, hogy jó szándékai vannak, amelyeket azok kritizálnak, akik nem értenek egyet a politikájával, Musk így válaszolt: “Feltételezed, hogy ezek jó szándékok. Nem azok. Ő a civilizáció szövetét akarja erodálni. Soros gyűlöli az emberiséget”.

Jonathan Greenblatt, az az antiszemitizmust monitorozó polgárjogi csoport, a Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League) vezérigazgatója bírálta Musk megjegyzését, és azt mondta, hogy az “felbátorítja a szélsőségeseket”.

“Sorost a szélsőjobboldaliak gyakran antiszemita utalásokat használva a világ problémáinak forrásaként állítják be” – tweetelte Greenblat. “Látni, hogy Elon Musk, függetlenül a szándékától, táplálja ezeket az indulatokat – zsidó főgonoszhoz hasonlítja őt, azt állítva, hogy Soros “gyűlöli az emberiséget” – ami nem csak elkeserítő, hanem veszélyes is: felbátorítja a szélsőségeseket, akik már most is zsidóellenes összeesküvéseket szőnek, és ennek következtében megpróbálják megtámadni Sorost és a zsidó közösségeket.”

Greenblatt tweetjére válaszul Musk saját tweetjével reagált. Az egyikben Musk írta: “Hé, hagyd abba a rágalmazásomat”. A másodikban azt írta: “Az ADL-nek egyszerűen el kellene hagynia az “A” szót”. (Ez az antiszemitizmust jelenti.)

A Tesla keddi részvényesi gyűlését követő CNBC-nek adott interjúban Musk megvédte a Sorosról szóló tweetjeit, beleértve azt az állítását, hogy Soros gyűlöli az emberiséget, mint saját véleményét. Musk azt mondta, hogy joga van a véleményét tweetelni, még akkor is, ha ezzel a Twitter legnagyobb bevételi forrásától esik el. Azt mondta, “nem érdekli”, ha ellentmondásos tweetjei kiváltják a Tesla ügyfeleinek vagy a Twitter hirdetőinek haragját.

“Azt mondom, amit mondani akarok, és ha ennek az a következménye, hogy pénzt veszítek, hát legyen” – mondta Musk az interjúban.

Musk gyakran tweetelt gyújtó hangvételű megjegyzéseket, köztük olyanokat is, amelyek összeesküvés-elméleteket támogatnak.

A Twitter reklámbevételei meredeken csökkentek, mióta Musk tavaly átvette a vállalat irányítását. Múlt héten Musk bejelentette, hogy az NBCUniversal reklámfőnöke, Linda Yaccarino váltja őt a Twitter vezérigazgatói posztján.

Ynetnews – jég

[popup][/popup]