Elnökjelölti vita: Harris támogatja Izrael önvédelemhez való jogát; Trump szerint „gyűlöli Izraelt”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az amerikai elnökjelölti televíziós vitát tegnap este tartották. Kamala Harris alelnök szerint a gázai háborúnak „azonnal véget kell vetni”, a túszokra és palesztin civil áldozatokra hivatkozva, míg a volt elnök Donald Trump megismételte állítását, miszerint október 7. az ő felügyelete alatt nem történt volna meg. 

Donald Trump és Kamala Harris

Kamala Harris demokrata párti amerikai alelnök azt állította, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát a Hamász október 7-i mészárlását követően, miközben Donald Trump republikánus jelölt azzal vádolta őt, hogy „gyűlöli” a zsidó államot.

Amikor a moderátorok arról kérdezték, hogyan biztosítaná a túszmentő tűzszüneti megállapodást, és arról a hónapokkal ezelőtti megjegyzéséről, hogy „Izraelnek joga van megvédeni magát, de nem mindegy, hogyan”, Harris azzal kezdte, hogy elmagyarázta, hogyan robbant ki a csaknem egy éve tartó gázai háború.

„Értsük meg, hogyan jutottunk idáig. Október 7-én a Hamász, egy terrorszervezet lemészárolt 1200 izraelit, köztük sok fiatalt, akik egyszerűen csak részt vettek egy koncerten, ahol szörnyű módon megerőszakoltak nőket. És így, abszolút… Izraelnek joga van megvédeni magát, mi is megtennénk” – mondta.

„És nem mindegy, hogyan teszi ezt, mert az is igaz, hogy túl sok ártatlan palesztint öltek meg, gyerekeket, anyákat. Amit tudunk, hogy ennek a háborúnak véget kell vetni, azonnal véget kell vetni, és a végének az a módja, hogy tűzszüneti megállapodásra van szükségünk, és ki kell hoznunk a túszokat. Ezért továbbra is éjjel-nappal ezen fogunk dolgozni.”

A demokrata jelölt ezután kitartott amellett, hogy „kétféle megoldást kell keresnünk”, amelynek szerinte az izraeliek és „egyenlő mértékben” a palesztinok biztonságát kell garantálnia.

„Egy dologról mindig biztosíthatlak: Mindig biztosítani fogom Izraelnek, hogy megvédhesse önmagát, különösen Iránnal és minden olyan fenyegetéssel kapcsolatban, amelyet Irán és megbízottjai jelentenek Izraelre. De szükségünk van egy kétállami megoldásra, ahol újjáépíthetjük Gázát, ahol a palesztinok biztonságban, önrendelkezési joggal és méltósággal rendelkeznek, amit oly jogosan megérdemelnek” – tette hozzá.

A maga részéről arra a kérdésre, hogy hogyan tárgyalna „Netanjahuval és a Hamásszal, hogy kihozzák a túszokat, és megakadályozzák, hogy még több ártatlan civilt öljenek meg Gázában”, Trump megismételte azt a kijelentését, hogy a háború soha nem kezdődött volna el, ha ő lenne az elnök, majd azt állította, hogy Harris „gyűlöli Izraelt”.

„Még akkor sem akart találkozni Netanjahuval, amikor az a kongresszusba ment, hogy egy nagyon fontos beszédet tartson. Nem volt hajlandó ott lenni, mert egy lányszövetségi bulin volt… gyűlöli Izraelt. Ha ő lesz az elnök, szerintem Izrael két éven belül nem fog létezni” – állította. „Elég jó vagyok a jóslatokban, de remélem, ebben tévedek”.

Bár általában az alelnök jelen van az olyan beszédeknél, mint amilyet Netanjahu tartott júliusban Washingtonban, Harris egy Indianában tartott rendezvényen beszélt a Zeta Phi Beta történelmi fekete diákszövetségnek, amelyet az alma materében, a Howard Egyetemen alapítottak, és nem vett részt az eseményen.

„Ugyanakkor a maga módján gyűlöli az arab lakosságot, és az egész hely fel fog robbanni: Az arabok, a zsidó emberek, Izrael. Izraelnek vége lesz” – folytatta Trump. „Ez soha nem történt volna meg. Irán le volt égve Donald Trump alatt… Iránnak nem volt pénze a Hamaszra, vagy a Hezbollahra, vagy a terror 28 különböző szférájának bármelyikére… szörnyű terror… le voltak égve”.

„Nézze meg, mi történik a hutiknál Jemenben. Nézzék meg, mi történik a Közel-Keleten. Ez soha nem történt volna meg. Ezt gyorsan elintézem.”

Arra a kérdésre, hogy válaszoljon Trump azon állítására, miszerint gyűlöli Izraelt, Harris azt mondta: „Ez egyáltalán nem igaz”, és magát a zsidó állam élethosszig tartó támogatójaként jellemezte. (Times Of Israel)

[popup][/popup]