EL Al – szárnyaló profitok, morgó utasok és az amerikai jesiva bóher tulajdonos

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

A Szombat is írt arról, hogy nemrég jelent meg az El Al izraeli légitársaság negyedéves pénzügyi jelentése, és a befektetők nem hittek a szemüknek. Az El Al részvényárfolyama szárnyalni kezdett, mivel a légitársaság csaknem 150 százalékos profitugrásról számolt be.

Ezután az El Al külön közleményben azt is bejelentette, hogy döntöttek 31 darab Boeing 737 MAX repülőgép vásárlásáról összesen 2,5 milliárd dollár értékben. Jól megy a cég, lecserélik régebbi gépeiket.

Mi történt? Hiszen az El Al alig néhány éve még az összeomlás szélén állt!

Valóban, a Covid pandémia hatására az El Al tragikus helyzetbe került. Teljesen eladósodott, majdnem egy évig álltak a gépei, elbocsájtások fenyegették a dolgozóikat és Izrael államának is tartoztak 40 millió dollárral.

Az egyetlen megoldás volt egy dúsgazdag befektetőt találni, aki hajlandó megmenteni a céget. De ki fog megvenni egy teljesen eladósodott, bizonytalan jövőjű légitársaságot?

Eli Rozenberg – az El Al többségi tulajdonosa

Végül, nehezen ugyan, de akadt egyetlen jelentkező. Egy Eli Rozenberg nevű 27 éves jesiva bóher New Yorkból! Még az El Al vezetése is úgy gondolta, hogy valamiféle rossz tréfáról volt szó. De nem volt az.

Az amerikai és izraeli kettős állampolgár Eli Rozenberg édesapja ugyanis Kenny Rozenberg, egy dúsgazdag idősotthonokat üzemeltető amerikai milliárdos. Tulajdonképpen ő adja a pénzt a befektetésre, és mivel fia izraeli állampolgár is, névleg Eli megvehetné a céget.

Kenny Rozenberg – a milliárdos papa

Az igazgatótanács először foglalkozni sem akart az ötlettel. Nevetség tárgya lenne a nagymúltú légitársaság, ha egy 27 éves amerikai diákot neveznének ki a vezetőjének, akinek saját bevallása szerint fogalma sem volt arról, hogyan kell irányítani egy ekkora céget.

De aztán meggondolták a dolgot. És Eli Rozenberg sebtében felállitott cége (Kanfei Nesharim) 2020-ban megvehette az El Al részvényeinek 42.85%-át potom 150 millió dollárért. A részvénycsomag biztosította hogy Eli dönthetett minden fontos kérdésben.

Ezután jött a következő sokk. Ugyanis Eli a cég vezetését egy izraeli hölgyre bízta. Dina BenTal Ganancia ugyan már hosszú ideje az El Al-nál dolgozott, főleg pénzügyi vonalon, de sokan úgy vélték, hogy a hölgy nem fogja tudni elvezetni a légitársaságot. De csodák csodájára az El Al pénzügyi eredményi lassan javulni kezdtek.

Dina Ben Tal Ganancia vezeti az El Al-t

És ekkor történt az a tragédia, amire senki nem számított, a Hamasz 2023 októberi terrortámadása.

A mészárlás nyomán kirobbant háborús helyzetben a legtöbb légitársaság leállította vagy visszafogta izraeli járatait, de Eli kijelentette hogy az El Al repülni fog. Ügyesen kihasználta a cég monopólium-közeli státuszát, és az El Al gépei tömöttek voltak. Ráadásul növelni tudták a jegyárakat is.

A bevételek, a profit és a részvényár szárnyalni kezdtek. Az El Al talán még soha nem volt ilyen jó pénzügyi helyzetben mint most.

Az amerikai jesiva bóher befektetése megsokszorozódott és a cég vezetése elégedett. Mindez nem mondható el az El Al utasairól, akik felháborítónak tartják a magas jegyárakat, sőt, sokan azt is felhozzák, hogy a cég visszaél a gázai háború okozta kvázi monopolhelyzettel.

A vitába Nir Barkat gazdasági miniszter is beavatkozott és megállapodott a légitársasággal, hogy számos járatán fixáras jegyeket fognak bevezetni. Így az El Al nem fog tudni árakat emelni.

De jelenleg a részvényesek és Eli Rozenberg is elégedettek, az El Al nagyon jó befektetésnek bizonyult és a légitársaság jövője is biztosítottnak látszik.

[popup][/popup]