Egymillió sékel (97 millió forint) jutalmat kap  az izraeli aranyérmes olimpikon

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Sport

Az izraeli sportolók 1 arany-, 5 ezüst- és 1 bronzérmet hoztak haza a párizsi játékokról, és számos más eredményt is elértek.

Artem Dolgopyat (ezüstérmes tornász) Tom Reuveny (aranyérmes szörföző) Sharon Kantor (ezüstérmes szörföző) (Fotó: Olympic Committee of Israel)

Miután halálos fenyegetések és várható provokációk árnyékában indult a párizsi olimpiára, Izrael vasárnap rekordnak számító hét éremmel zárta minden idők legeredményesebb olimpiáját.

Bár az izraeli sportolók ellenséges fogadtatása miatt fokozott aggodalmak merültek fel Párizsban, az Izrael-ellenes tiltakozások és tüntetések a 16 napos versenyek alatt nagyrészt elmaradtak, és csak néhány plakát és tábla volt látható a mérkőzéseken, valamint néhány fújolás hallatszott az események alatt.

Az izraeli sportolók azzal a céllal indultak el, hogy jelenlétükkel felhívják a figyelmet, és nem voltak hajlandóak meghátrálni a bojkottálásra és betiltásra irányuló fenyegetésekkel és erőfeszítésekkel szemben. Az izraeli sportolók túlszárnyalták az ország korábbi négy tokiói érmet, és hét új érmet – egy aranyat, öt ezüstöt és egy bronzot – hoztak haza, felülmúlva az izraeli olimpiai tisztviselők által az év elején megfogalmazott elvárásokat.

Izrael költségvetését így összesen 5 millió sékel terheli – ennyit kell kifizetnie – adómentesen – az érmeseknek, valamint további 2,5 milliót a győztesek edzőinek. A kormány az eddigi legmagasabb prémiumokat osztja ki, és ez a világon a legmagasabbak között van: egymilliót kapnak az aranyérmesek, 700 ezret az ezüstérmesek és 500 ezret a bronzérmesek.

Miki Zohar kulturális és sportminiszter egy júniusi sajtótájékoztatón újságíróknak nyilatkozva azt mondta, nagyon szeretné, ha a legnagyobb költségvetési gondja az lenne, hogy sok olimpiai érmesnek találjon pénzt. “Ez olyan probléma, amivel nagyon szívesen foglalkozom majd” – mondta akkor. “Minden vágyam az, hogy olyan helyzetbe kerüljek, amikor nekem kell előteremtenem a pénzt. Könnyen meg fogom azt szerezni. Kérem, teremtsenek nekem még ilyen problémákat”.

ToI

Címkék:Párizsi olimpia

[popup][/popup]