Egy New York-i múzeum elbocsájtott három alkalmazottat, mert palesztin keffijét viseltek a munkahelyükön

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Politika

A Noguchi Múzeum közölte, hogy a keffije „akaratlanul is elidegenítheti sokszínű látogatóink egy részét”.

Egy New York-i múzeum elbocsájtott három alkalmazottat, mert a palesztinokkal szolidaritást vállalva keffijét viseltek – megszegve ezzel a múlt hónapban bevezetett, “politikai üzenetek, jelszavak és szimbólumok” elleni új öltözködési szabályzatot.

A Queensben  található Noguchi Múzeum közölte: “Bár megértjük, hogy a ruhadarabbal személyes nézeteiket akarták kifejezni, azonban fel kell ismernünk, hogy az ilyen megnyilvánulások akaratlanul is elidegeníthetik sokszínű látogatóink egy részét.” A közlemény hozzátette: “A múzeumban az a felelősségünk, hogy biztonságos, befogadó és barátságos környezetet teremtsünk a személyzet és a látogatók számára. E környezet fenntartása érdekében úgy döntöttünk, hogy távol tartjuk a politikai nyilatkozatokat a munkahelyekről.”

Egy negyedik alkalmazottat, a látogatói szolgáltatások igazgatóját is elbocsátották – számolt be a The New York Times.

A múzeumot Isamu Noguchi japán-amerikai szobrászművész alapította műveinek megőrzésére s megismertetése céljából. Noguchi szobrai, építészeti modelljei, rajzai, színpad- és bútortervei láthatók itt.

Natalie Cappellini, a három elbocsájtott alkalmazott egyike az Instagramra posztolta: “Úgy gondolom, hogy a “politikai” szót fegyverként használják a palesztin kultúra és létezés cenzúrázására. A keffije politizálását a vezetés erőlteti.” Cappellini szerint a keffiyeh “kulturális ruhadarab, és mi kulturális okokból viseljük.” Néhány nappal azután, hogy a múzeum megváltoztatta öltözködési szabályzatát, 50 munkatárs – a személyzet kétharmada – aláírt egy petíciót, amelyben tiltakoztak a döntés ellen.

“A múzeum nem tett semmilyen nyilvános nyilatkozatot a Gázában zajló háborúval kapcsolatban, de azzal, hogy megváltoztatta az öltözködési szabályzatot és betiltotta a keffije viselését, nyilvánosan állást foglal” – állt a petícióban.

Egy maroknyi dolgozó és támogató is összegyűlt a múzeum előtt, akik plakátokat vittek magukkal, amelyeken ez állt: “Egy kulturális intézmény betiltja a kultúrát”.

Az alkalmazottak által viselt jellegzetes fekete-fehér keffije régóta az Izrael elleni palesztin háborúhoz kötődik.

Ez volt Jasszer Arafat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezetőjének jellegzetes fejfedője, aki számtalan terrorcselekményt hajtott végre izraeli civilek ellen. Arafat a “modern terrorizmus atyjaként” ismert.

JNS

[popup][/popup]