Birmingham: palesztin zászlós tüntetők garázdálkodása

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Hogyan torkollott egy mecset védelmére szervezett muszlim gyűlés egy pub elleni támadásba?

A birminghami Bordesley Green városnegyedben hétfőn többszáz maszkot és csuklyát viselő férfi gyűlt össze, miután egy állítólagos szélsőjobboldali felvonulásról hallottak híreket. A kezdetben békés gyűlés azonban hamarosan erőszakba torkollott, és egy kocsma elleni támadással végződött, amelynek következtében az egyik vendég súlyos sérüléseket szenvedett”.

Az 51 éves Sean McDonagh-t megütötték és megrúgták a Clumsy Swan pub előtt, miután több tucatnyi férfi, akik közül néhányan palesztin zászlókat vittek magukkal, elszakadtak a tüntetők fő csoportjától. A közösségi médiában közzétett felvételeken látható, amint egy fekete pufferdzsekit és maszkot viselő férfi megüti őt a pub előkertjében. A Telegraphnak elmondta, hogy a támadás után kórházba szállították, és hogy elutasította a muszlim közösség későbbi bocsánatkérését.

A maszkot és csuklyát viselő muszlim férfiak először hétfőn délután 5 óra körül gyűltek össze a Bordesley Green-i Village Islamic Centre mecset előtt. A tömeg, amelynek egy része palesztin zászlókat lengetett és “Allahu Akbar”-t skandált, azt követően jelent meg, hogy híreket hallottak: a szélsőjobboldali tüntetők aznap este a környékre akartak vonulni.

Az Egyesült Királyságban hat napon át tartó zavargások után, amelyek során szélsőjobboldali tüntetők mecseteket vettek célba, a muszlim fiatalok nagy erőkkel gyűltek össze. Az este előrehaladtával aztán kiderült, hogy a hírek nem voltak pontosak, és a várt szélsőjobboldali tüntetők sehol sem voltak. A gyűlés ezután hamarosan erőszakos tombolássá változott a város utcáin. A káoszt megörökítő felvételen a Sky News élő adását egy maszkos férfi szakította félbe, aki motoron száguldott Becky Johnson újságíró mögé, és Free Palestine-t valamint trágárságokat kiabált. A Sky News szerint az adást gyorsan befejezték, és biztonságiakat küldtek a riporterhez. A műsorszolgáltató közölte, hogy egy férfi kiszúrta az egyik közvetítő kocsi gumiabroncsát, de nem okozott kárt.

Később az emberek eltávolodtak a mecsettől, és keletebbre vonultak. Egy arra haladó autó üvegeit betörték. Nem világos, hogy ki volt a sofőr, vagy hogy miért az ő autója lett a támadás célpontja, de a randalírozók dühe és erőszakossága nem volt kétséges. Késő este a tömeg dél felé haladt a Stoney Lane-en, a Clumsy Swan pub felé, ahol épp egy karaoke-est zajlott. Itt rátámadtak a pub egyik vendégére.

A felvételeken látható, amint a fekete pufi kabátot viselő maszkos férfi belép a kocsma előkertjébe, és ütést mér rá. Amikor a földre esik, egy másik randalírozó fejbe rúgja.

Kedden muszlim közösségi aktivisták – akik nem vettek részt a zavargásokban – meglátogatták a kocsmát, és bocsánatot kértek a kialakult erőszakos jelenetekért.

Telegraph

[popup][/popup]