Belga író: „Minden zsidó torkába éles kést akarok döfni”

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Herman Brusselmans író a flamand HUMO magazinban rendszeresen megjelenő rovatában Benjamin Netanjahut vádolta gyermekek megölésével, továbbá azzal, hogy a harmadik világháborúba sodorja az emberiséget. A zsidó közösség a belga főügyészhez fordult, miután Brusselmans írásában a zsidók elleni erőszakra uszított a Gázában zajló háború ürügyén.

Herman Brusselmans

“Minden egyes Hamász vagy Hezbollah harcos mellett, akit megöl az a szaros izraeli hadsereg, több száz ártatlan civilt ölnek meg, és mi nem tehetünk mást, mint hogy folyamatosan ismételjük, hogy sokan közülük gyerekek” – írta, hozzátéve, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök ki akarja irtani az arab világot.

“A Közel-Kelet fel fog robbanni, ami a világ többi részére nézve felfoghatatlan következményekkel jár. És mindezt egy kicsi, kövér, kopasz zsidó miatt, aki a hírhedt Bibi Netanjahu nevet viseli. Látom a felfoghatatlan képet, amelyen egy palesztin gyermek sír és kiabál a törmelék alatt fekvő anyjának, és elképzelem, hogy ez a gyermek az én fiam, Roman, az anya pedig a barátom, Lena, és olyan dühös vagyok, hogy legszívesebben minden zsidó torkába éles kést döfnék, akivel csak találkozom.”

Válaszul az Európai Zsidó Szervezetek Szövetsége, az EJA a belga főügyészhez fordult, és követelte, hogy a cikkírót gyilkosságra való felbujtás miatt tartóztassák le. A szervezet a magazinhoz is fordult, követelve Brusselmans azonnali felfüggesztését: “Ennek a visszataszító írásnak a közzététele a szerkesztők ítélőképességének súlyos hibájára utal. Követeljük, hogy nyilvánosan kérjenek teljes bocsánatot a megjelenéséért, és függesszék fel az érintett írót” – mondta Menachem Margolin rabbi, az EJA elnöke.

Izrael belgiumi nagykövete, Idit Abu Rosenzweig szerint az antiszemitizmus és az erőszak legitimálása vörös vonalat kell, hogy jelentsen. “Mi lenne, ha valaki azt mondaná a belga sajtóban: ‘Annyira dühös vagyok, hogy kést akarok döfni minden muszlim nyakába, akivel találkozom?’? Herman Brusselmans megtette. A belga sajtóban. De nyugalom! Nem a muszlimokról volt szó, csak a zsidókról. Egy olyan országban, ahol a zsidókat naponta támadják, és 70%-uk az életét félti. Hogy ment át ez a cikk a szerkesztői szűrőn?” (Ynetnews)

*

Mint a CNN beszámolt róla, Brusselmans írását némi vonakodás után levette honlapjáról a szerkesztőség, mely azzal védekezett, hogy az író eszköztárában régóta szerepel a túlzás és a meghökkentés.

Arnon Grunberg, New Yorkban élő holland zsidó író, akinek két évtizede volt rovata a HUMO magazinban, maga is tiltakozott Brusselmans írása, az antiszemitizmus és a gyűlöletnyelv viharos elharapózása ellen, és elhagyta a lapot.

Címkék:Herman Brusselmans

[popup][/popup]