Becca Balint – egy magyar Holokauszt túlélő lánya Vermont állam kongresszusi képviselője

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

A magyar sajtó figyelmét elkerülte a hír: Tom Lantos után először van magyar zsidó származású képviselője az amerikai képviselőháznak.

Igaz, Vermont egy piciny amerikai állam, és az is igaz, hogy csupán egyetlen kongresszusi képviselői hely dukál neki, de az már igencsak figyelemreméltó, hogy a posztra Becca Balintot választották. Ráadásul ő Vermont történetének első női kongresszusi képviselője.

Rebecca Balint Németországban, Heidelbergben született 1968-ban az ott állomásozó amerikai hadsereg kórházában. Édesapja, Bálint Péter, egy magyar Holokauszt túlélő, aki az amerikai hadsereg alkalmazásában állt akkoriban; édesanyja az amerikai Sandra Couchman. A házaspár harmadik, legfiatalabb gyereke volt ő. Később visszaköltöztek az USA-ba és a család New York közelében, Peekskill városában telepedett le.

Bálint Péter 1956-ban édesanyjával együtt hagyta el Magyarországot, majd 1957-ben érkeztek az USA-ba. Péter először az amerikai hadseregben szolgált, később egyetemet végzett és egy telefonvállalatnál dolgozott különböző beosztásokban. Édesanyja óragyári munkás volt.

Becca Balint édesapjával

Lányuk, Rebecca, a neves Smith College-ban végzett ahol egyetemen sportsztár volt. A kistermetű, 152 cm-es lány az egyetem evezős csapatának népszerű csónakkormányosa volt. A patinás Harvard Egyetemen is tanult és fokozatot szerzett.

Az egyetem után 1994-ben Vermontban kapott nyári állást, mint sziklamászó oktató! Hegymászó túrákat vezetett Vermont állam regényes tájain, de közben középiskolában is oktatott. Vermontban találkozott későbbi társával, Elizabeth Wohl-lal, aki ügyvéd. Balint leszbikus és a pár két gyermeket nevel a festői kisvárosban, Brattleboro-ban, Windham County-ban.

Ebben a megyében indult el politikai karrierje is. 2015-től megyéjét (Windham County) képviselte Vermont állam szenátusában és hamarosan közeli politikai kapcsolatokat épített ki Vermont állam washingtoni szenátorával, az egykori elnökjelölt Bernie Sanders-szel.

Tavaly, miután az állam képviselője, Peter Welch lett Vermont másik szenátora Washingtonban, Balintot választották demokrata színekben a képviselői posztra.

Becca 56 éves és az amerikai demokrata politikusok fiatalabb generációjának képviselője. Habár nem gyakorolja a zsidó vallást, büszke zsidó származására, és többször is elmondta, hogy a magyar Holokauszt tragédiája meghatározó volt nevelkedésében.

Becca magyar nagyapja a Holokauszt áldozata

Magyar nagyapja tragikus halálának történetét tanúkkal is hitelesen dokumentálták.

1945. április 22-én, nagyapját, Bálint Leopoldot, akit csak Leónak hívtak, a Mauthauseni koncentrációs táborból egy halálmenetbe vezényelték. A legyengült magyar zsidók közül az egyik zsidó rab összeesett. Leopold a segítségére sietett és visszavonszolta a menetbe amit az őrök korábban megtiltottak.

Büntetésből mindkettőjüket agyonlőtték majd a holttesteket egy folyóba dobatták. Mindez napokkal a tábor felszabadulása előtt.

Becca Balin és Kamala Harris

Becca egyébként a “Swifties for Kamala” kezdeményezés támogatója és a rendkívül népszerű Taylor Swift rajongója. Úgy véli, hogy a szupersztár kiállása Kamara Harris mellett a demokraták javára döntheti el az elnökválasztást.

Nincs hír arról hogy Becca beszél-e magyarul, és azt sem tudni, hogy élnek-e még rokonai Magyarországon.

[popup][/popup]