Bár micvó a temetőben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A mút héten terrortámadás áldozatává vált Janiv testvérek sírjánál tartották öccsük bár micvóját.

Cur Janiv ünnepségét a Herzl-hegyen tartották a tragédiát követő első Jom háácmáut emléknapon; nővérük Rachel Yaniv a Kneszetben tartott megemlékezésen beszélt: „A felmérhetetlen ár dacára nem szűnünk meg szeretni hazánkat, Izrael Államot és a Hadsereget.”

A Janiv fivéreket a Herzl-hegyen, az elesett katonák között remették el, most kedden pedig sírjuk tőszomszédságában, az emléknapon került sor öccsük, Cur bár micvójára.

A 21 Hallel Janiv, és a 19 éves Jagel Janiv, 19, fegyveres támadás áldozatai lettek,  amikor gépkocsijukkal a nyugati-parti Huwara palesztin településen hajtottak keresztül februárban. Kettejüket szüleik, Salom és Esti, valamint testvéreik Ráhel, Cur és Kama gyászolják őket.

Minthogy a család a tragédiát követő első emléknapon tartotta az öccs bár micvóját, fájdalmuk összemosódott a férfivá válás örömével.

Hallel és Jagel Janiv, a terrortámadás áldozatai

Az összegyűlt tömeg a “Happy Birthday”, majd a ”Siman Tov U’Mazel Tov” dalokat énekelte Cur tiszteletére Hallel and Jagel síremlékénél; az ünnepelt pedig bátyjai arcképét ábrázoló trikóban fogadta szülei és a család tagjai jókívánságait.

A testvérek ugyan haláluk pillanatában még nem töltötték le katonai szolgálatukat, a család kérésére egymás mellett nyugszanak a Herzl-hegyi katonai temetőben.

Hallel nem sokkal halála előtt szerelt le a haditengerészettől, és arra készült, hogy a Hesder program keretében folytatja tanulmányait egy jesivában, Jagel pedig arra számított, hogy bevonulása után egy elit alakulatnál szolgálhat.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök Curnak címzett üzenetében ezt írta. „Mindnyájan testvérek vagyunk, testvérként gyászolunk és ünneplünk… Cur Janiv, a nyugati parti Har Bracha lakója, Hallel és Jagel öccse, betöltötte 13. életévét, és bár micvóját tartják… Mint minden gyászoló családban szokás, Cur magával viszi szeretett bátyjai emlékét.”

Hétfőn Jom háácmáut előestéjén, Cur és apja Salom közösen mondtál el a kaddis imát, a hivatalos állami megemlékezésen a Siratófalnál.

Ugyancsak hétfő este Ráhel Janiv — Hallel és Jagel tizenéves nővére — felszólalásban köszöntötte a Kneszetet.

“Sosem gondoltam volna, hogy az Emléknapon itt fogok állni egy gyászoló család tagjaként — most már egy sokkal nagyobb család tagjaként” – mondta a lány, könnyeivel küszködve.

Ráhel arról beszélt, reméli, hogy bátyjai emléke segíteni fog abban, hogy a nemzet „egyként lépjen föl – mert egyek vagyunk, nem győzhetnek le bennünket… a szinte felfoghatatlan ár dacára, amit fizettünk, továbbra is szeretjük hazánkat, Izrael Államot és az Izraeli Védelmi Erőket.”

Ráhel szavai azokat a beszédeket idézték, amiket szüleik mondtak Hallel és Jagel temetésén. „Emberek, testvérek vagyunk – mondta Esti Janiv februárban. „Szeretjük országunkat, a hadsereget, és biztonságot akarunk. A hadsereg mindnyájunké, és nem használhatjuk föl politikai célokra.“ Salom az apa hozzátette: „Bárcsak ez lenne az utolsó incidens. Hogy minden gyermek házasodhasson, legyenek gyermekei és építhessen nekik otthont.”

Times of Israel – Bassa László

[popup][/popup]