Az USA rekordot jelentő 17,9 milliárd dollár katonai segély nyújtott Izraelnek tavaly október 7. óta

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ez derül ki a Brown Egyetem Costs of War projektjének jelentéséből, amelyet a Hamász Izrael elleni támadásainak évfordulóján tettek közzé.

A képen a “Dávid parittyája” ratékaelhárító rendszer

További 4,86 milliárd dollárt fordítottak a térségben zajló amerikai katonai műveletekre a 2023. október 7-i támadás óta – állítják a kutatók a The Associated Press-hez elsőként eljuttatott megállapításokban.

Ez magában foglalja a haditengerészet által folytatott hadműveletek költségeit, amelynek célja a jemeni hutik által a kereskedelmi hajózás ellen intézett támadások megfékezése volt. A hutik azt állítják, hogy ezeket a támadásokat az Irán által támogatott Hamász terrorcsoporttal való szolidaritásból hajtják végre.

A pénzügyi költségeket Linda J. Bilmes, a Harvard John F. Kennedy School of Government professzora és munkatársai számították ki.

Az idén szállított amerikai fegyverek nagy része lőszer volt, a tüzérségi lövedékektől a 2000 fontos bunkerromboló bombákig és a precíziós irányítású bombákig. A kiadások az izraeli Iron Dome és David’s Sling rakétavédelmi rendszerek feltöltésére szánt 4 milliárd dollártól a kézifegyverekig és repülőgép-üzemanyagra szánt készpénzig terjednek – áll a tanulmányban.

ToI

[popup][/popup]