Irán az izraeli energiahálózat elleni támadással fenyegetőzik

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az iráni keményvonalas újságok fokozzák az Izrael elleni fenyegetéseket, részletesen felsorolva a lehetséges célpontokat, amelyekre Irán csapást mérne, ha Izrael megtorlásba kezdene a múlt heti ballisztikus rakétatűz miatt.

Abbas Araghchi iráni külügyminiszter beszédet tart Teheránban 2024. október 8-án

Az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) egyik tagja a félhivatalos Tasnim Newsnak nyilatkozva azt mondta, hogy “ha Izrael bármilyen lépést tesz, Irán nem fog habozni a megtorló csapás végrehajtásában”, hozzátéve, hogy többféle ellentámadási terv is készen áll a végrehajtására, attól függően, hogy Izrael mit lép.

A múlt héten Irán két hullámban ballisztikus rakétákat indított a zsidó állam felé, ami idén a második közvetlen támadás Izrael ellen.

A teheráni székhelyű Hamshahri újság, amely az iráni keményvonalas frakció hangulatát tükrözi, vasárnap felvázolta Irán lehetséges célpontjait egy esetleges eszkaláció esetén. Az újság infografikájában megnevezett 35 stratégiai helyszín között a kulcsfontosságú izraeli infrastruktúra és katonai létesítmények is szerepelnek.

A célpontok közé tartozik két erőmű, amelyek alapvető fontosságúak Izrael energiahálózatában. Emellett kiszemelték Izrael két legnagyobb olajfinomítóját, amelyek az ország energiatermelésének és -elosztásának létfontosságú pontjai. Izrael gázinfrastruktúráját is megemlítették, a Tamar gázmezőt és a Leviatán gázmezőt potenciális célpontként említve.

Katonai létesítmények is a célpontok között szerepelnek, köztük a Nevatim és a Ramat David légibázis, amelyek kulcsfontosságúak Izrael légvédelme szempontjából. Olyan polgári helyszínek is szerepelnek a listán, mint a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtér és az eilati Ramon repülőtér.

A BBC szerdai jelentése azt is megjegyezte, hogy Irán következő rakétatámadás során a katonai bázisokról izraeli lakónegyedekre helyezheti át a hangsúlyt. Azt is kiemelte továbbá, hogy az IRGC haditengerészete gyors naszádjaival megpróbálhatja aknákkal elzárni a Hormuzi-szorost, ahol a világ napi olajexportjának 20%-a bonyolódik. Lehetséges forgatókönyv,  hogy az IRGC rajtaütéseket indít az amerikai haditengerészet hajói ellen. Emellett a jelentés szerint a térségben szétszórt amerikai katonai támaszpontok is potenciálisan sebezhetőek az iráni csapásokkal szemben.

A múlt heti támadás Izrael különböző részein okozott károkat, többek között légibázisokon. Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy a károk ellenére egyetlen repülőgépet vagy kritikus infrastruktúrát sem ért találat, és az izraeli légierő továbbra is teljes kapacitással működik.

Izrael egyelőre nem reagált a keddi támadásokra, noha Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megtorlást ígért az iráni rakétacsapásra, mondván, Teherán “meg fog fizetni érte”.

A kritikus szövetségesnek számító Egyesült Államok “arányos” válaszlépésre szólított fel, miközben Izrael mérlegeli lehetőségeit.

Iranintl.com

[popup][/popup]