Az “Iszlám Állam” magára vállalta a solingeni késes támadást

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A terrorszervezet közleménye szerint az elkövető “bosszút állt a palesztinai muszlimokért”.

Az “Iszlám Állam” (IS) terrorszervezet vállalta a felelősséget a solingeni késes támadásért. Ez derül ki a Zeit Online birtokába jutott levélből.

“A németországi Solingen városában tegnap keresztény gyülekezetre támadó férfi az Iszlám Állam katonája, aki bosszút állt a palesztinai és minden más helyen élő muszlimokért” – áll a levélben.

A nyilatkozatot az IS-hez tartozó médiacsatornák tették közzé, és formailag, tartalmilag és nyelvezetében megfelel a terrorcsoport korábbi, utólag igaznak bizonyult közleményeiknek. Az elkövető neve nem szerepel a levélben. A terrorista milícia nem szolgáltatott egyértelmű bizonyítékot arra, hogy az elkövető valóban az IS-hez tartozott vagy annak nevében cselekedett. A tapasztalatok szerint az IS csak akkor vállal felelősséget nyugaton elkövetett terrortámadásokért, ha a támadók korábban valamilyen módon fogadalmat tettek a terrorcsoportnak.

A düsseldorfi rendőrség szóvivője azt mondta, most ellenőrizni kell a levél valóságtartalmát.

Terrorizmus-szakértők szerint ez az IS első ilyen  levele 2016 óta, amikor az iszlamista Anis Amri egy teherautóval belehajtott egy embertömegbe a berlini karácsonyi vásáron, a Breitscheidplatzon. A támadásban 13 ember meghalt, és még többen megsebesültek. Az IS szerint a támadó az ő megbízásukból cselekedett.

Die Zeit

Címkék:terrorizmus

[popup][/popup]