„AZ ENSZ ’lapos föld társaság’, az antiszemita gonoszság mocsara”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Benjámin Netanjahu miniszterelnök péntek reggel az ENSZ Közgyűlésében tartott beszédet.

Netanjahu figyelmeztette Iránt, hogy ne támadja meg a zsidó államot. “Ha ti támadtok ránk, mi fogunk rátok csapni” – mondta Netanjahu. “Nincs olyan hely Iránban, ahová Izrael hosszú karja ne érne el” – mondta.

“Korántsem vagyunk vágóhídra vezetett bárányok, Izrael vissza fog vágni” – mondta Netanjahu, hozzátéve: “Győzni fogunk.” Netanjahu akkor beszélt a plénum előtt, amikor országa többfrontos háborút folytat az iráni zsoldban álló terrorszervezetek, nevezetesen a gázai Hamász és a libanoni Hezbollah ellen.

Az izraeli küldöttség hangos tapssal üdvözölte, miközben az egész iráni delegáció kivonult, amikor a pódiumhoz lépett. Netanjahu kifejtette, hogy nem akart eljönni az ENSZ-be e háborúk közepette, de kötelességének érezte, hogy így elmondhassa Izrael igazságát a világnak.

Izrael, mondta, “Irán átka vagy az arabok és zsidók közötti történelmi normalizáció áldása között áll.” Két térképet tartott fel, az egyik azt mutatta, amit Irán hosszú agresszív karjának nevezett, a másik pedig az izraeli-arab kapcsolatok bővülésében rejlő regionális lehetőségeket. Az egyik térkép címe “az átok”, a másiké “az áldás” volt.

“Irán agressziója veszélyezteti a Közel-Kelet minden országát és még a világ számos országát” – mondta Netanjahu. “A világ túl sokáig megbékélt Iránnal, és szemet hunyt belső elnyomása és külső agressziója felett” Netanjahu ígéretet tett arra, hogy nem engedi meg Iránnak, hogy nukleáris fegyvereket szerezzen vagy fejlesszen ki, és arra kérte az ENSZ-t, különösen a Biztonsági Tanácsot, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy Irán ne váljon atomhatalommá.

Netanjahu emlékeztetett a Hamász október 7-i véres támadására, amely kiváltotta a gázai háborút, továbbá a Hezbollah október 8-i támadására, amely az északi határ mentén zajló, korlátozott háborút váltott ki. Ezt követte a jemeni hutik támadása és egy közvetlen iráni támadás. A Gázai övezetre térve felszólította a Hamászt, hogy engedje szabadon a maradék 101 túszt, és ígéretet tett arra, hogy addig nem fejezi be a gázai háborút, amíg ezt nem teszi meg. “Mindössze annyit kell tennie” a gázai háború befejezéséhez, hogy “a Hamász adja meg magát, tegye le a fegyvert, és engedje szabadon az összes túszt” – mondta Netanjahu. “Ha nem teszik ezt, akkor a teljes győzelemig harcolni fogunk, nincs más megoldás” – mondta. A túszok hozzátartozóinak egy kis csoportja a karzaton hallgatta a beszédét.

🇮🇱 Israel – Prime Minister Addresses United Nations General Debate, 79th Session | #UNGA

Benjamin Netanyahu, Prime Minister of the State of Israel, addresses the General Debate of the 79th Session of the General Assembly of the United Nations (New York, 24 – 30 September 2024). World leaders gather to engage in the annual high-level General Debate under the theme, “Unity and diversity for advancing peace, sustainable development, and human dignity, everywhere and for all.”

“A Hamásznak mennie kell” – jelentette ki Netanjahu. “Képzeljék csak el, hogy 1945-ben megengedik a legyőzött náciknak, hogy újjáépítsék Németországot.” “Ez elképzelhetetlen. Nevetséges. Akkor sem történt meg, és most sem fog megtörténni” – tette hozzá Netanjahu. A Hezbollahról megjegyezte, hogy az “a mai világ terrorszervezeteinek kvintesszenciája, amely több amerikait és franciát gyilkolt meg, mint bármely más [terror]csoport, kivéve Iránt.” “Ne hagyják, hogy a Hezbollah a szakadékba rántsa Libanont” – mondta Netanjahu, kifejtve, hogy amíg a Hezbollah. Izrael északi határán tartózkodik, “Izraelnek nincs más választása és minden joga megvan arra, hogy megszüntesse ezt a fenyegetést.”

Netanjahu beszélt az izraeli-szaúdi normalizáció lehetőségéről, megjegyezve, hogy ez hamarabb bekövetkezhet, mint azt bárki is gondolná. Emlékeztetett arra, hogy amikor Izrael ENSZ-nagykövete volt, harcolt az ellen a kísérlet ellen, hogy Izraelt kiszorítsák a világszervezetből. Most, mondta, 49 évvel később ugyanez a harc folyik, csak a legutóbbi próbálkozás, hogy Izraelt kiűzzék az ENSZ-ből, nem a Hamász, hanem Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke részéről érkezett.

Az ENSZ Közgyűlése, és maga a testület is régóta elfogult a zsidó állammal szemben. Az “antiszemita aljasságok e mocsarában van egy automatikus többség, amely hajlandó démonizálni a zsidó államot” – mondta. “Ebben az Izrael-ellenes, lapos föld társaságban bármilyen hamis vádat, bármilyen eszement állítást megszavaz a többség ” – jelentette ki, hozzátéve, hogy 2014 óta ez a testület 174 alkalommal ítélte el Izraelt, míg a világ összes többi országát 73 alkalommal.

“Micsoda képmutatás, micsoda kettős mérce, micsoda vicc” – mondta, és különösen azt a nemrégiben elfogadott határozatot kifogásolta, amely meg akarta fosztani Izraelt az önvédelemhez való jogától, ami szerinte ugyanaz, mint annak megállapítása, hogy nem szabad léteznie. “Ha nem tudod megvédeni magad, nem létezhetsz, a mi környékünkön biztosan nem, és talán máshol sem” – mondta, hozzátéve, hogy Izrael “meg fogja nyerni ezt a csatát”, mert “nincs más választásunk.”

Netanjahu idézett a Bibliából, amely szerint “Izrael örökkévalósága nem fog meginogni”, valamint a híres költőtől, Dylan Thomastól: “Izrael nem fog csöndben átlépni az éjszakába”. “Izrael népe él, most, holnap és örökké” – fejezte be beszédét.

Jpost.com

[popup][/popup]