Az ENSZ-közgyűlés felszólította Izraelt, hogy vonuljon ki Gázából – a Hamaszról egy szót sem szólt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az ENSZ közgyűlés 124-14 arányban úgy döntött, hogy elveszi Izrael önvédelem jogát a Gázai övezetben és Ciszjordániában – írja a Jerusalem Post.

Az ENSZ Közgyűlése szerdán 124-14 arányban megszavazta, hogy megfosztja Izraelt a palesztin terrorizmus elleni önvédelem jogától Ciszjordániában, a Gázai övezetben és Kelet-Jeruzsálemben. A határozat szövege a Nemzetközi Bíróság júliusi tanácsadói véleményén alapult, amely szerint Izrael törvénytelenül megszállta a palesztin területeket.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a szavazás előtt kijelentette, hogy támogatja a Nemzetközi Bíróság döntését, és megtartja a szavazást, amely felszólítja az IDF-et, hogy 12 hónapon belül vonuljon vissza az 1967 előtti vonalakra. A határozat arra is felszólítja a tagállamokat, hogy ne adjanak el Izraelnek olyan fegyvereket vagy katonai felszereléseket, amelyeket a Gázai övezetben, Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben használnának.

A határozat az 1967 előtti vonalakon túl előállított valamennyi izraeli termék bojkottjára szólít fel.

Az állásfoglalásnak csak deklaratív ereje van, de nemzetközi támogatást nyújt azoknak az országoknak, amelyek további lépéseket kívánnak tenni Izrael ellen. A túszokról a határozatban nem esik szó. A szöveg nem tesz említést a Hamászról, az október 7-i terrotámadásról vagy a Gázában maradt 101 túszról.

A határozatot Argentína, a Cseh Köztársaság, a Fidzsi-szigetek, Magyarország, Izrael, Malawi, Mikronézia, Nauru, Palau, Pápua Új-Guinea, Paraguay, Tonga, Tuvalu és az Egyesült Államok elutasította.

A 43 tartózkodó ország között volt Ausztrália, Kanada, az Egyesült Királyság és olyan európai uniós országok, mint Ausztria, Bulgária, Horvátország, Dánia, Németország, Olaszország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Svédország.

Támogatta az állásfoglalást 13 uniós ország: Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Írország, Lettország, Luxemburg, Málta, Portugália, Szlovénia és Spanyolország.

Jpost.com

[popup][/popup]