Az amerikai külügyminiszter 20 milliárd dollár értékű fegyvereladást hagyott jóvá Izrael számára

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Antony Blinken amerikai külügyminiszter több mint 20 milliárd dollár értékű fegyvereladást hagyott jóvá Izrael számára, köztük F-15-ös vadászgépeket és közel 33 ezer harckocsi-lövedéket. A kongresszusnak küldött jelentésében a külügyminisztérium úgy érvel, hogy az eladások “javítják Izrael képességét a jelenlegi és jövőbeli ellenséges fenyegetésekkel szemben.”

F15-ös vadászgépek légibemutatója Floridában

Az F-15-ösök várhatóan csak évek múlva érkeznek meg, de a gázai háború kellős közepén történő eladásuk valószínűleg még jobban felháborítja a demokrata képviselők „progresszív” szárnyát. Bár a kongresszus vezető demokrata képviselői leállíthatnák az eladást, eddig tartózkodtak ettől, miután a Fehér Ház biztosítékot adott arra, hogy a fegyvereket nem fogják civilek sérelmére használni.

A legjelentősebb ügylet az F-15-ös vadászgépek eladása 18,82 milliárd dollár értékben. Ez volt az az üzlet, amellyel kapcsolatban a képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata képviselője, Gregory Meeks kezdetben aggodalmát fejezte ki, mielőtt jóváhagyta volna. A többi eladás között szerepel 774,1 millió dollár értékben harckocsi lövedékek, 102,5 millió dollár értékben fejlett közepes hatótávolságú levegő-levegő rakéták, 61,1 millió dollár értékben 120 mm-es nagy robbanóerejű aknavető lövedékek és 583,1 millió dollár értékben taktikai járművek eladása.

ToI

[popup][/popup]