Amerikai ügyészek levele egy egyetemi elnöknek: ne támogassa az Izrael-ellenes bojkottot

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Több mint húsz amerikai állam főügyésze hétfőn levélben figyelmeztette a Brown Egyetemet, hogy “azonnali és mélyreható jogi következményekkel” kell szembenéznie, ha elfogadja az Izrael elleni bojkottmozgalom (BDS)követeléseit – amelyről az egyetem befektetői testülete októberben tárgyal.

A közlemény előzménye, hogy az amerikai felsőoktatásban, a most kezdődő egyetemi évben az Izrael és a Hamász közötti háború miatt újabb feszültségek és zavargások várhatóak. A feszültségek nyomán négy elit egyetem (Ivy League) elnöke már lemondott és antiszemita incidensek hulláma söpört végig az egyetemi kampuszokon.

A BDS mozgalom nyomásának engedve a Brown Egyetem vezetése májusban beleegyezett abba, hogy a közeljövőben megfontolja követeléseiket, miszerint adjon el minden Izraelhez köthető befektetést. Ha ez végül megtörténne, az Arkansas állambeli Tim Griffin vezette – 24 államügyészt tömörítő – csoport szerint több tucatnyi olyan amerikai állam fogja megszakítani a Brownnal való kapcsolatát, amelyekben BDS-ellenes törvények vannak érvényben.

E törvények megtiltják az államoknak és befektetőiknek, hogy szerződést kössenek, befektessenek vagy más módon üzletet kössenek olyan szervezetekkel, amelyek diszkriminálják Izraelt, az izraelieket vagy azokat, akik velük kapcsolatban állnak – magyarázta Tim Griffin.

“A bojkott javaslat elfogadása esetén ezek az államok megszüntetnék a Brown Egyetemmel és a vele kapcsolatban állókkal az együttműködést, túladnának Brown-hoz köthető befektetéseiken és minden más módon tartózkodnának a Brownnal és a vele kapcsolatban állókkal való együttműködéstől. Ezért arra kérjük Önöket, hogy utasítsák el ezt az antiszemita és törvénytelen javaslatot.” Ez olvasható Arkansas állam főügyészének levelében.

Hozzátette: “Az Arkansas törvényéhez hasonló BDS-ellenes törvények tükrözik az államok érdekét, hogy élen járjanak az antiszemita magatartás és a nemzeti eredetű diszkrimináció elleni határozott küzdelemben… Mások a saját kárukra látták be, hogy ezeknek a törvényeknek mélyreható pénzügyi következményei vannak, így határozottan azt tanácsoljuk Önöknek, hogy tanuljanak ezekből a múltbeli példákból”.

Christina Paxson, az egyetem elnöke

A The Brown Daily Herald szerint Christina Paxson, a Brown Egyetem elnöke eredetileg csak egy találkozót ígért a magukat Brown Divest Coalition (BDC) néven nevező cionistaellenes tüntetőinek – akik áprilisban illegálisan elfoglalták az egyetem egy részét, és nem voltak hajlandóak távozni, amíg az iskola vezetői bele nem egyeztek abba, hogy az egyetemi befektetéseket kezelő Brown Corporation októberi éves közgyűlésén napirendre tűzi Izrael bojkottját.

Májusban a BDC képviselői találkoztak a Brown Corporationnel előzetes megbeszélések céljából – számolt be az egyetemi újság. Azóta jelentést nyújtottak be az egyetem egyetemi erőforrás-gazdálkodással foglalkozó tanácsadó bizottságának (ACRUM), amelyben felvázolták az Izraeli befektetések elidegenítésére vonatkozó javaslataikat. Az ACRUM szeptember 30-ig megvizsgálja azt, és kiadja saját ajánlásait jelentését, amelyet Paxson továbbít a Brown Corporationnek. Az elnök eddig pozitívan jellemezte a megbeszéléseiket, és az egyetemi közösségnek írt levelében azt írta, hogy “a Testület tagjai elismerésüket fejezték ki a hallgatóknak, amiért megosztották nézeteiket”.

Mindez éles ellentétben áll Paxson korábbi magatartásával, aki korábban hajthatatlan ellenállását hangoztatta a BDS-mozgalommal szemben. Hónapokkal korábban ő utasította az egyetemi rendfenntartó erőket, hogy tartóztassanak le több mint 40 diákot, akik elfoglalták az egyetemi csarnokot.

“Következetesen elutasítjuk azokat a felhívásokat, hogy az alapítványt politikai érdekérvényesítésre használják vitatott kérdésekben” – írta akkor Paxson az éhségsztrájkban részt vevő diákoknak küldött levelében. “Az egyetemünk egy olyan hely, ahol a nehéz kérdéseket szabadon kell megvitatni és megvitatni. Nem helyénvaló, hogy az egyetem a pénzügyi eszközeit – amelyek azért vannak, hogy egész közösségünket támogassák – arra használja, hogy “állást foglaljon” vitatott kérdésekben.”

Algemeiner

Címkék:BDS, Brown Egyetem

[popup][/popup]