Alternatív Izrael program fiataloknak – a palesztinokat is meglátogatják

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A baloldali Izrael-párti lobbiszervezet, a J Street első alternatív  utazásának résztvevői kedden megérkeztek Izraelbe.

Egy Birthright program résztvevői Izraelben (képünk illusztráció)

A kilenc napos program során a fiatal amerikaiak megismerkedhetnek az ország nevezetességeivel, de alaposabb ismereteket szerezhetnek az izraeli-palesztin konfliktusról is.

A Birthright (héber nevén: Taglit) program minden diaszpórában élő zsidó fiatalnak egyszeri díjmentes izraeli utazást tesz lehetővé. Ennek mintájára szervez most utakat a J Street.

A „Let Our People Know” program keretében 40 amerikai zsidó diák ingyen utazhatott; költségeiket a J Street fedezte. Az egyre markánsabban jobboldali AIPAC, Izrael-párti lobbiszervezet ellenében megalakult, hangsúlyosan középbal agendát követő J Streetnek ez az első ilyen programja. A többi Taglit csoporthoz hasonlóan a diákok meglátogatják Galileát, a Jad Vasemet, felkeresik a Holt-tenger és Jeruzsálem nevezetességeit. Ugyanakkor nekik lehetőségük lesz találkozni izraeli telepesekkel valamint palesztin aktivistákkal is Ramallahban és Hebronban.

„Az amerikai zsidók látni szeretnék Izraelt – mi pedig szeretnénk, ha jobban megértenék az ottani életet. Ezt a célt szolgálja, hogy izraeliekkel és palesztinokkal egyaránt találkoznak, és megtudhatják, milyen megszállt területeken élni. A Birthright és hasonló szervezett utak nem biztosítják az ilyen fontos élményeket, mi viszont olyan modellt kínálunk, amire a jelen nemzedékének szüksége van” – nyilatkozta honlapján Zachary Spitz, a J Street U (a szervezet egyetemi szekciója) egyik vezetője.

A Birthright válaszul hangsúlyozta, hogy az általuk szervezett utak nem politikai jellegűek, hanem tisztelik a fiatalok választását, amennyiben „szeretnék olyan módon meglátogatni Izraelt, ami megfelel igényeiknek és érdeklődésüknek.”

Ez év márciusában a J Street U felkérte tagságát, hogy csak olyan utazási igényt nyújtsanak be, amelyek izraeliekkel és palesztinokkal történő találkozókat is tartalmaznak, és bemutatják, hogy a megszállás hogyan hat a Nyugati Part életére.

A J Street magát progresszívként számon tartó  amerikai mozgalom, amely ”Izrael párti, békepárti amerikai állampolgárokat szervez és mozgósít azzal a célkitűzéssel, hogy Izrael biztonságos és demokratikus ország, a zsidóság nemzeti otthona legyen” – hangzik alapítólevelükben. A szervezetnek 95 USA-beli egyetemi campuson van csoportja és Washingtonban is aktívan lobbiznak.

A J Street szerint új típusú, oktatási-nevelési jellegű, és a jövőt tekintve modell értékű utaztatásról van szó. „Nevelési célzatú útjainkon eddig 700.000 fiatal vett részt 19 év leforgása alatt. Üdvözöljük az olyan szervezeteket, amelyek kapcsolatot igyekszenek teremteni a zsidó diaszpóra és Izrael között, és lehetőséget nyújtanak a zsidó állam első kézből történő megismeréséhez” – szól a szervezet közleménye.

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László

Címkék:Birthright, J Street, Taglit

[popup][/popup]