Alija 2014 – Európa rekordot döntött

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Franciaország és Ukrajna az élen

alija

Az izraeli bevándorlásért felelős Jewish Agency (magyar zsidó körökben ismert nevén: a Szochnut) közzétette a 2014-es bevándorlás adatait.

Eszerint a múlt évben 26500-an alijáztak (vándoroltak Izraelbe). Ez tízéves rekord, az előző évhez képest pedig 32 százalékos emelkedés. Ezen belül azonban jóval nagyobb növekedést produkáltak Nyugat-Európa országai: itt a 2013-as 4600 fő után 2014-ben 8640 zsidó döntött úgy, hogy Izraelben kezd új életet. Mindebben a  Nyugat-Európán végigsöprő – döntő részben a gázai háború nyomán fellángoló – antiszemita hullám meghatározó szerepet játszott.

Franciaországé a kétes dicsőség, hogy a legtöbb alijázó kibocsájtó országa lehetett tavaly: mintegy 7000 zsidó érkezett innen Izraelbe. (Évközben még 5-6 ezer fővel számoltak.) Ez a 2013-as szám duplája. Egyedül júliusban (a legutóbbi gázai háború heteiben) 400 francia zsidó fogott vándorbotot, miután a francia városok utcáin számos fizikai és számtalan verbális inzultus ért zsidó fiatalokat.

A másik válságzóna Ukrajna, ahonnan (mindenekelőtt a fegyveres konfliktus által sújtott területekről) 5840 bevándorló érkezett a zsidó államba. 2013-ban kétezer fő alijázott innen, vagyis a szám csaknem megháromszorozódott.

A Times of Israel cikkét Gadó János fordította.

[popup][/popup]