Ahogy a New York Times látja Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Te Aviv-i Bar Ilan Egyetem tanulmánya végig nézte a New York Times hasábjain 2022-ben megjelent, Izraellel kapcsolatos írásokat, és azokat összességében nagyon elfogultnak találta. Az érintett lap elzárkózott attól, hogy a tanulmányról beszámoljon.

Fotó: Flickr

  • A “New York Times” megítélése Izraelről egyre negatívabb a választások óta, bár már az előző kormány idején is egyértelmű volt az elfogultság.
  • A terror csúcsévében (2022) történt erőszakcselekmények nem kaptak kellő publicitást.
  • A NYT 20 negatív véleménycikket közölt Izrael és mindössze 13-at Iránról – miközben Iránban egész évben zajlottak a rezsimellenes tiltakozó tüntetések és azt kísérő brutális megtorlás.

Ez volt az első alkalom, hogy egy vezető és befolyásos nemzetközi sajtóorgánum Izraelről szóló anyagairól éves összegzést adott egy kutatás. Ebben az évben a zsidó államot olyan kormánykoalíció irányította, amelyben – történelme során első ízben – egy izraeli arab párt is képviseltette magát.

Az elemzés kiterjedt a tudósításokra és a nem említett tényekre (pl. számos terrorcselekmény) is. A beszámoló szerint a lap egyértelmű elfogultságot mutat Izraellel szemben: a cikkek 53%-a negatív fényben állította be a zsidó államot, továbbá következetesen elhallgatta az Izrael ellen irányuló fenyegetéseket.

Az elemzés lezártával a kutatás egyik vezetője, Lilac Sigan fölkérte a NYT-t, hogy számoljon be a kutatásról, de a lap vezetősége ettől elzárkózott.

A New York Times mintegy 750.000  példányban jelenik meg az USÁ-ban, és világszerte 8,6 millió előfizetőhöz jut el naponta digitális formában; ezzel a húsz legfontosabb médium között van a világon.

Itamar Ben-Gvir – aki “terrorista”…

A legfontosabb megállapítások: 

  • A terrorista szervezetek nem kaptak megfelelő nyilvánosságot: a Hezbollah csupán négy alkalommal szerepelt főcímben és abból egy volt negatív, a Hamász kétszer, ebből egy alkalommal negatív fényben.
  • Az arányok még rosszabbak voltak, ha a vélemények és politika kerül előtérbe. 2022. januártól a jelentés kibocsájtásig 20 Izrael-ellenes cikk jelent meg, miközben Iránt 13 cikk bírálta. Mindez akkor, amikor gőzerővel folyt az iráni nukleáris program, és egész évben zajlottak a rezsimellenes tömegtüntetések.
  • Januártól októberig Izraelt a megjelent írások 51%-a marasztalta el. A november-decemberben (a választások után, de a kormányalakítás előtt) megjelent cikkek 68%-a volt negatív kicsengésű Izrael irányában.
  • Itamar Ben-Gvir belbiztonsági minisztert – akit a múltban valóban terrorista szervezet támogatásával vádoltak – 20 alkalommal említették a „terrorista” szóval társítva. Viszont Yahya Sinwar Hamasz-vezér csak kétszer kapott ilyen minősítést, Hassan Nasrallah Hezbollah-vezér pedig egyszer sem.

…és Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezére, aki nem az

További adatok: 

  • A belső elhárítás (Sin Bet) adatai szerint 2022-ben 2600 támadásra került sor Izraelben, amelyek közül 204 volt súlyos (sigificant). Ezzel szemben a NYT egy cikkben mindössze öt súlyos támadást említ az év során.
  • A New York Times azt állította, hogy az életüket vesztett palesztinok többségükben polgári személyek voltak, a CAHAL szerint viszont fegyveres harcosok.
  • Az amerikai újság 24 cikket szentelt a Nyugati-parton véletlenül lelőtt Shireen Abu Akleh  palesztin újságíró ügyének, miközben összesen 16 írást a 2022. év során megölt összes többi újságírónak világszerte. Holott összesen 65 újságírót öltek meg, köztük 15-en Ukrajnában; a legtöbbről nem is történt említés.
  • A “Hamas” és a “terrorist organization” szavak együtt mindössze 13 alkalommal fordultak elő az év során a lap hasábjain. Az “Israel” és “apartheid” szavak 39-szer, bár Izrael nem apartheid ország, a Hamász pedig hivatalosan igenis terrorszervezet, amint azt az USA külügyminisztériuma, valamint Ausztrália, Kanada, az Európai Unió, Japán, és az Egyesült Királyság is leszögezte.

Az eredményeket az Anti Defamation League (ADL) jelentésével egy időben hozták nyilvánosságra; utóbbi szerint az antiszemita nézeteket valló amerikaiak száma megkétszereződött 2019 óta. A Szochnut szerint az USA egyetemi campusain az antiszemita jelenségek száma kétszeresére nőtt a tanítási év kezdete óta. A zsidó szervezetek úgy találták, hogy az erőszakos antiszemita cselekmények száma a 2021 csúcsévet követően folyamatosan a csúcson maradt.

Jewishpress.com – Bassa László

Címkék:elfogultság, Izrael-kép, New York Times

[popup][/popup]