ADL: Jelentősen nőtt a terror támogatása az egyetemeken, a zsidó diákok célponttá váltak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

2023. június 1. és 2024. május 31. között összesen 2087 Izrael-ellenes incidenst regisztráltak az Egyesült Államok főiskolai és egyetemi kampuszain, amelyekben támadás, vandalizmus, zaklatás, tiltakozás/akciók és a kivonulásról szóló határozatok szerepeltek.

Új típusú antiszemitizmus: Izrael-ellenes performansz a Kaliforniai egyetemen

Ez a szám 477 százalékos növekedést jelent ugyanezen kategóriákban az előző tanévhez képest – derül ki az ADL (Anti-Defamation League) hétfőn közzétett új jelentéséből.

Az ADL szélsőségekkel foglalkozó központjának (COE) éves egyetemi jelentése rekordszámú Izrael-ellenes incidenst, köztük 28 támadást azonosított. A 2022-2023-as időszakban nem jegyeztek fel támadást, 2021-2022-ben pedig csak egyet. Az ADL emellett 1418 tiltakozást és akciót (beleértve a táborokat is), 360 esetben célzott szóbeli vagy írásbeli zaklatást, 201 esetben vandalizmust, valamint 80 BDS (Boycott, Divestment, and Sanctions) határozatot (71-et elfogadtak, 9-et pedig leszavaztak) jegyzett fel. A jelentésben felsorolt incidensek némelyike olyan klasszikus antiszemita témákra is hivatkozott, mint az állítólagos zsidó gazdagság, kapzsiság és a politikai ügyek feletti ellenőrzés.

Az ADL frissen közzétett jelentése olyan közös retorikai témákat is azonosít, mint a terrorizmus és az erőszak támogatásának nyílt kifejezése. Ide tartozik a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP), a Hamász, a Hezbollah és a Houthik (Ansar Allah) tisztelete; félretájékoztatás és dezinformáció október 7-ről; a túszejtő szórólapok eltávolítása és az október 7-i megemlékezések megzavarása.

„Az antiszemita, anticionista méreg, amelynek tanúi voltunk az egyetemen, semmihez sem hasonlítható, amit a múltban láttunk” – mondta Jonathan A. Greenblatt, az ADL vezérigazgatója. „A Hamász által vezetett, Izrael elleni október 7-i támadás óta az Izrael-ellenes mozgalom könyörtelen zaklatása, vandalizmusa, megfélemlítése és erőszakos fizikai támadásai messze túlmutatnak egy politikai vélemény békés kinyilvánításán. Az igazgatóknak és a tanároknak idén sokkal többet kell tenniük azért, hogy biztonságos és valóban befogadó környezetet biztosítsanak minden diák számára, vallásra, nemzetiségre vagy politikai nézetekre való tekintet nélkül, és ezt most kell elkezdeniük.”

Az egyetemi zsidó élet központjai az év folyamán gyakran váltak Izrael-ellenes tevékenység célpontjaivá: Legalább 73 olyan incidens történt, amely közvetlenül érintette a Hilleleket és a Chabad központokat. Számos aktivista követelte, hogy iskoláik szakítsák meg a kapcsolatot mindkét szervezettel. Több egyetemen is történtek tüntetések e szervezetek ingatlanjain és az általuk szervezett rendezvényeken kívül.

Az Izrael-ellenes incidensek 46 államban és a Columbia körzetben több mint 360 egyetemen történtek. Az első 10 egyetem, ahol a legtöbb incidenst jelentették, a következő: Columbia Egyetem (52), University of Michigan, Ann Arbor (38), Harvard Egyetem (36), University of California, Berkeley (36), University of California, Los Angeles (UCLA) (35), Rutgers University, New Brunswick (33), Stanford Egyetem (30), Cornell Egyetem (27), University of Washington (26) és University of North Carolina, Chapel Hill (25). Ezek az intézmények együttesen az összes incidens 16%-át teszik ki.

A jelentésben szereplő Izrael-ellenes tevékenységek nagy részéért felelős egyetemi csoportok közé tartoznak a Diákok a Palesztinai Igazságért (SJP), a Zsidó Hang a Békéért (JVP), a Diákok a Demokratikus Társadalomért (SDS), az Amerikai Fiatal Demokratikus Szocialisták (YDSA) és a Dissenters mozgalom.

A diákok támogatást kaptak az egyetemen kívüli, a szélesebb körű palesztinai szolidaritási mozgalomhoz kapcsolódó szervezetektől, például az Amerikai Muszlimok Palesztináért (AMP), az Amerikai Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) és a Palestine Legal. Ezek finanszírozást, képzéseket, jogi segítséget és másfajta támogatást nyújtanak. Független adományozók és alapítványok is támogatták az egyetemi Izrael-ellenes csoportokat, köztük a Resist, Inc. és az Emergent Fund. (Israelnationalnews.com)

[popup][/popup]