A zsidó terrorizmus veszélyezteti Izraelt – figyelmezteti Netanjahut a Sin Bet vezetője

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli belbiztonsági hivatal, a Sin Bet vezetője példátlan figyelmeztetést adott ki a belföldi ultranacionalista zsidó  terrorizmus Izraelt fenyegető veszélyeiről.

Ronen Bar (Fotó: Flash90)

A Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, Joav Gallant védelmi miniszternek és más kormánytagoknak küldött levelében Ronen Bar azt írta: „Fájdalommal, nagy félelemmel írom Önöknek ezt a levelet, zsidóként, izraeliként és biztonsági emberként a »hegyi fiatalok« által végrehajtott zsidó terrorizmus növekvő jelenségéről”. (Vallásos cionista telepesek csoportjára utal a kifejezés – A szerk.)

Bar azt írta, hogy a palesztinok elleni támadásokat „nacionalista bűnözésnek” nevezni nem elég jó, mert az erőszakot szerinte azért hajtják végre, hogy félelmet keltsenek a palesztinokban, „más szóval: terror”.

Bar levele, amelyet tegnapelőtt hozott nyilvánosságra az izraeli Channel 12 hírcsatorna, arra figyelmeztetett, hogy az a benyomás alakult ki, hogy a rendőrségnek a telepesek által elkövetett erőszakkal szembeni engedékeny hozzáállása, valamint „a titkos támogatás érzése” súlyosbítja a problémát.

A zsidó terrorizmus elleni tétlenségnek szörnyű következményei lehetnek Izraelre nézve, mondta, többek között: „globális delegitimizáció, még a szövetségeseink körében is; az IDF személyi állományának szétfeszítése, amely nehezen tud lépést tartani az összes küldetésével, és amelyet nem erre szántak; bosszúálló támadások, amelyek újabb frontot indítanak el a többfrontos háborúban, amelyben benne vagyunk; újabb szereplők beiktatása a terror körforgásába; csúszós lejtő a kormányzás hiányának érzéséhez; újabb akadály a regionális szövetségek létrehozásában, amelyekre a síita tengely ellen van szükségünk; és mindenekelőtt egy hatalmas folt a zsidóságon és mindannyiunkon”.

Bar levelét a szélsőjobboldali izraeli belbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir Templom-hegyi vitatott látogatását követően írta, ahol Ben Gvir azt mondta: „A mi politikánk az, hogy engedélyezzük az imádkozást”. Netanjahu miniszterelnök kénytelen volt cáfolni, hogy változás történt volna a zsidóság legszentebb és az iszlám harmadik legszentebb helyét szabályozó status quo-ban, ahol a zsidók nem imádkozhatnak.

Bar figyelmeztetett, hogy a Ben Gviréhez hasonló akciók „vérontáshoz” vezethetnek.

Joav Gallant izraeli védelmi miniszter látszólag támogatta Bar levelének tartalmát, és elítélte kabinetbeli kollégáját. Az X/Twitteren posztolta: “Ben Gvir miniszter felelőtlen intézkedéseivel szemben, amelyek veszélyeztetik Izrael Állam nemzetbiztonságát és belső megosztottságot okoznak a nemzetben, a Sin Bet vezetője és munkatársai teszik a dolgukat, és figyelmeztetnek ezen intézkedések szörnyű következményeire”. (Jewish Chronicle)

[popup][/popup]