A terroristák egyik áldozata vitte a támadókat a helyszínre

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Elad városában csütörtökön elkövetett terrortámadás három áldozatának egyike vitte a két palesztin támadót a támadás helyszínére a rendőrség szerint.

Az illető, Oren Ben Yiftah, a közép-izraeli Lod város lakója, kézbesítő sofőrként dolgozott. A biztonságiak úgy vélik, hogy Ben Yiftah ismerte a támadókat, és hogy beszélt velük telefonon, mielőtt a helyszínre fuvarozta őket. A két palesztin korábban dolgozott már Eladban és Ben Yiftah – aki azt hitte, engedéllyel tartózkodnak Izraelben – már többször is elvitte őket munkahelyükre.

Ben Yiftah mellett még ketten haltak meg a támadásban: Yonatan Havakuk, egy 44 éves eladi lakos és Boaz Gol, egy 49 éves, szintén a városban élő férfi.

A merénylet után a rendőrség pénteken nagyszabású akciót jelentett be az Izraelben engedély nélkül tartózkodó palesztinok felkutatására. Az akcióban több ezer rendőr vesz részt.

A rendőrség szerint a két, Dzsenin környékéről származó terrorista, a 19 éves As’ad Al-Rafa’ani és a 20 éves Sabhi abu Shakir jól ismerte Eladot.

A rendőrség keresi az elkövetőket, akik feltehetően még mindig izraeli területen tartózkodnak. Minél több idő telik el azonban letartóztatásuk nélkül, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy átjutnak Ciszjordániába.

As’ad Al-Rafa’ani és Sabhi abu Shakir, a terrorista merénylet elkövetői

Csütörtökön este fél kilenc körül egy baltával és egy másik éles tárggyal felfegyverkezve meggyilkolták Ben Yiftah-t az autójában.

Később megtámadták és megölték Havakukot és Golt, akik szintén az autójukban voltak, majd a város egyik parkjába mentek, ahol megtámadtak és megsebesítettek további négy embert.

A park bejáratánál találkoztak egy biztonsági őrrel, aki szemtanúk szerint megpróbált lőni, de a két palesztin gyorsabb volt és súlyosan megsebesítették őt.

A támadók később a park parkolója felé sétáltak, ahol további két, autójukban ülő embert támadtak meg. Ezután elhagyták a várost és menekülőre fogták.

Haaretz

Címkék:Elad, Izrael, palesztinok, terrortámadás

[popup][/popup]