A Moszad az Iráni Forradalmi Gárda embereit bérelte fel a Hamasz-vezér felrobbantására

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy brit napilap szerint Izrael már két hónappal ezelőtt tervezte, hogy megöli a Hamász vezetőjét Raisi volt iráni elnök temetésén, ehelyett azonban az új iráni elnök beiktatását választották és a teheráni vendégházban helyezték el a bombákat.

Iszmail Hanije a Hamasz “politikai szárnyának” vezetője és Khamenei ajatollah iráni vallási vezető Teheránban (AP)

A The Telegraph szombati cikke szerint a Moszad az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) ügynökeit alkalmazta, hogy robbanóanyagokat helyezzenek el abban a teheráni vendégházban, ahol Iszmail Haníje, a Hamász politikai vezetője megszáll majd. A teheráni hatóságok a gyilkossággal kapcsolatban több letartóztatást hajtottak végre.

A Telegraph beszámolója megerősíteni látszik a New York Times cikkét, amely szerint a palesztin terrorszervezet vezetőjét nem légicsapás során ölték meg, ahogyan azt Irán állította. Izrael a szerda kora reggeli robbanás óta nem kommentálta Hanije halálát. Irán és a térségbeli megbízottjai, köztük a Hamász, bosszút esküdtek a zsidó állam ellen.

A Telegraph két iráni tisztviselőt idézett, akik szerint az eredeti terv az volt, hogy akkor ölik meg Haníjét, amikor májusban Teheránba jön a helikopterbalesetben elhunyt Ebrahim Raisi iráni elnök temetésére.

A vendégház, ahol a robbanás történt

A brit napilap szerint az ügynökök robbanóanyagokat helyeztek el a vendégház három különböző helyiségében, majd később elhagyták Iránt. A jelentésben idézett források szerint a biztonsági felvételeken látszik, hogy diszkréten mozognak szobáról szobára. Állítólag külföldről robbantották fel a bombákat.

“Most már biztosak benne, hogy a Moszad az Ansar al-Mahdi biztonsági egység ügynökeit bérelte fel” – mondta a lapnak az Iszlám Forradalmi Gárda egyik tisztviselője, utalva a magas rangú tisztviselők védelmével megbízott egységre. Egy másik IRGC-tisztviselőt idéztek: “Ez megaláztatás Irán számára és hatalmas biztonsági rés”. Az IRGC üzemelteti a Teherán egyik előkelő negyedében lévő vendégházat, ahol Haniyeh és más  – a teheráni rezsim számára – fontos vendégek szállnak meg.

ToI

[popup][/popup]