A legpusztítóbb merénylet az amerikai zsidóság történetében

Írta: MTI/Szombat/index.hu - Rovat: Politika

A fehér felsőbbrendűség eszméitől hevített, és a jelek szerint magányos támadó 11 embert gyilkolt meg és hatot sebesített meg a Pittsburghi „Tree of life” (Élet fája) zsinagóga ellen elkövetett támadása során. A zsinagógában éppen egy újszülött brit milá ünnepségét tartották.

Fotó: Alexandra Wimley/Pittsburgh Post-Gazette via AP

A rendőrség, majd a biztonságiak percek alatt a helyszínre értek, de ez az idő is elég volt, hogy a Robert Bowers nevű ámokfutó 11 emberrel végezzen.

A gyilkos éppen kilépett a zsinagógából, mikor a kiérkező különleges egységekkel szembetalálta magát. Rájuk lőtt, visszamenekült az épületbe, majd miután megsebesítették, megadta magát a hatóságoknak.

A pittsburghi egyetemi kórházban – a kórház közlése szerint – a lövöldözés több sebesültjét ápolják.

A pittsburghi mészárlás elkövetőjét nem tartották nyilván az amerikai hatóságok, ámbár aktív neonáci volt, de eddig az online gyűlölködésen kívül mást nem lehetett a számlájára írni. Ilyenek pedig ezrével akadnak.

Gyászolók Pittsburgh Squirrel Hill negyedében. (Fotó: Brendan Smialowski / AFP)

Robert Bowers a Gab nevű szociális hálón ontotta gyűlölködő szólamait. A Gab az amerikai szélsőjobb kedvenc fóruma, amely – a facebook és a twitter gyakorlatával ellentétben – egyáltalán nem szűri a kiposztolt tartalmakat. Bowers legutóbbi posztjaiban a HIAS nevű zsidó szervezet ellen átkozódott, amely száz éve segíti a – zsidó és nem zsidó – bevándorlók beilleszkedését az amerikai társadalomba. Bowers szerint a HIAS azon dolgozik, hogy „megszállókat hozzon az országba és meggyilkolja népünket”. A „white genocide” ( vagyis a fehérek ellen elkövetett népirtás) a szélsőjobb kedvenc mítoszává vált az utóbbi időben.

Fehér felsőbbrendűséget hirdető militánsok az elmúlt években is támadtak meg zsinagógákat és zsidó intézményeket, de ilyen súlyos merényletre még nem került sor.

A zsinagógánál több százan virrasztottak az éjjel, énekekkel emlékezve az áldozatokra. A tragédia súlyát a számos helyszíni tudósítás szerint az növelte, hogy Squirrel Hill negyede igen összetartó közösséget alkot, ahol mindenki mindenkit ismer. Az eredetileg főleg zsidó származású családok által lakott, de mára igazi multikulti kerületté váló Squirrel Hillhez Pittsburgh szinte minden lakóját köti valamilyen emlék.

Felekezetközi virrasztás Squirrel Hill-en. (Fotó: Alexandra Wimley/Pittsburgh Post-Gazette via AP)

Több amerikai nagyvárosban is megemlékezések zajlottak, két jelentős zsidó közösséggel rendelkező metropoliszban, Los Angelesben és New Yorkban megerősített járőröket küldtek az utcákra.

Donald Trump újságíróknak nyilatkozva azt mondta, szigorítani kell a fegyvertartással kapcsolatos törvényeket úgy, hogy azokra, akik ilyen tetteket követnek el, halálbüntetést lehessen kiszabni.

Ugyanakkor azt is mondta, hogy a lövöldözéshez nincs köze a fegyvervásárlásra vonatkozó szabályozásoknak, és ha lett volna biztonsági őrség a zsinagóga belsejében, nem lettek volna ilyen végzetes következmények. Meg kellene fontolni, hogy minden templomban és zsinagógában alkalmazzanak fegyveres biztonsági őröket – tette hozzá.

Trump azt is kijelentette, hogy “az antiszemitizmusnak nincs helye” Amerikában, de bírálói szemére vetik, hogy választási kampánya során migránsok karavánjairól vizionált és Soros Györgyöt festette fel, mint a háttérben működő mozgatót.

A zsidó közösség és szimpatizmánsok virrasztanak Washingtonban, a Fehár Ház előtt (Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

Az Élet Fája zsinagóga honlapján konzervatív, hagyományhű, de egyben progresszív és egyenlőségre törekvő hitközségként írja le magát. Amint Jeff Finkelstein, Pittsburgh város zsidó közösségének elnöke elmondta, szombat reggel a zsinagógába 50-60 ember szokott járni. Pittsburgh Squirrel Hill negyedében, ahol a zsinagóga áll, a pittsburghi zsidóság mintegy fele él.

Izrael mély megdöbbenésének és aggodalmának adott hangot, és felajánlotta segítségét a helyi zsidó közösségnek. Naftali Bennett, a diaszpóra ügyeinek minisztere kijelentette: Izrael “aggodalommal követi a fejleményeket”, és közölte, hogy utasítást adott a vezetése alatt álló minisztériumnak, készüljön fel a pittsburghi zsidó közösségnek nyújtandó bárminemű segítségre.

[popup][/popup]