A Hamasz egyelőre nem fogadja el a tűzszüneti feltételeket

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Egyesült Államok az eddigi megállapodásokra épülő, de a vitás pontokat áthidalni hivatott javaslatot mutatott be a gázai tűzszünetről és az izraeli túszok elengedéséről a dohai tárgyalásokon, amelyeket pénteken lezártak azzal, hogy a megbeszéléseket a jövő héten Kairóban folytatják. A Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet, amelynek képviselői nem voltak jelen, elfogadhatatlannak tartja az amerikai javaslatot.

Számi Abu Zuhri

Joe Biden amerikai elnök optimistán nyilatkozott pénteken az eddigi fejleményekről. “Nem akarom elkiabálni, de közelebb vagyunk a megállapodáshoz, mint valaha – bár még nem tartunk ott. Sokkal közelebb vagyunk, mint három napja voltunk” – mondta.

Ezzel szemben a Hamász illetékesei világossá tették, hogy egyelőre nem fogadják el az új feltételeket. Egyik magas rangú tisztségviselőjük, Számi Abu Zuhri úgy nyilatkozott: a Dohában született tűzszüneti feltételek nem egyeznek meg a július 2-án már elfogadottakkal. Azzal vádolta meg a washingtoni kormányt, hogy “hamisan pozitív légkört” akar teremteni a tárgyalásokon, miközben még nem képes arra, hogy elérje a háború leállítását. “Nem fogadunk el kevesebbet, mint a teljes tűzszünetet, a teljes izraeli kivonulást, a kitelepített palesztinok visszatérését és a fogolycserét” – közölte a terrorszervezet egyik tisztségviselője.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal ugyanakkor azt közölte este: “Izrael nagyra tartja az Egyesült Államok és a közvetítők arra irányuló erőfeszítéseit, hogy rávegyék a Hamászt a túszok szabadon bocsátására. A közvetítők jól ismerik Izrael elveit, így Izrael bízik abban, hogy nyomásukra a Hamász végül elfogadja azt az izraeli javaslatot, amelyet Joe Biden amerikai elnök május 27-én bemutatott, valamint bízik abban, hogy a megállapodásból egyszer végrehajtás lesz.”

A felek azért nem tudnak megállapodni egyelőre, mert Izrael feltételül szabja, hogy ellenőrzése alatt tarthassa a Gázai övezet és Egyiptom határsávját, az úgynevezett Philadelphi-folyosót, és hogy alakítsanak ki egy mechanizmust annak biztosítására, hogy palesztin fegyveresek ne juthassanak az övezet déli részéből az északiba az úgynevezett Necarim-folyosón keresztül, amelyet Izrael hozott létre gázai hadművelete során.

“A megbeszélések komolyak és konstruktívak voltak, és pozitív légkörben zajlottak” – hangsúlyozták közleményükben a közvetítők is.

“Az Egyesült Államok Egyiptom és Katar támogatásával előterjesztett egy olyan áthidaló javaslatot, amely összhangban van a Biden elnök által lefektetett és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott elvekkel. Az új javaslat az elmúlt héten elért megállapodásokra épít” – tették hozzá.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter várhatóan két napra Izraelbe látogat vasárnap este, és hétfőn tárgyal Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel. Emellett találkozik az amerikai állampolgárságú túszok családtagjaival is. Várhatóan más közel-keleti országokat is felkeres a regionális feszültségek és tűzszüneti megbeszélések miatt. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]