A Goodreads törli a terrort népszerűsítő és antiszemita írásokat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Amazonhoz tartozó Goodreadsen pár nappal ezelőttig szabadon terjedtek a holokauszttagadó és antiszemita könyvek, illetve terroristákhoz köthető propaganda-anyagok.

A Goodreads a könyvmolyok kedvelt platformja. Az oldal amolyan nemzetközi moly.hu, lehetőséget nyújt a felhasználóknak arra, hogy új könyveket fedezzenek fel, könyvajánlókat írjanak, értékelést adjanak, olvasmánylistákat hozzanak létre, és kihívásokban vegyenek részt.

Az adatbázisban több millió könyv található – és köztük, egészen pár nappal ezelőttig több holokauszttagadó és szélsőjobboldali mű is szerepelt.

 

A der Spiegel cikkét a konyvesmagazin.hu ismerteti.

A Goodreads-jelentés

A jelenségre először Karolin Schwarz, a democ német demokráciapárti szervezethez tartozó újságíró hívta fel a figyelmet. A szervezet számára készített jelentéséből kiderült, hogy  a Goodreadsen több antiszemita cím is elérhető – nem egy pozitív értékeléssel –,továbbá szélsőjobboldali terroristák írásai, valamint instrukciók egy bomba elkészítéséhez is.

Emellett egyes felhasználók ajánlóiban újra és újra felszínre törnek antiszemita összeesküvés-elméletek, illetve a holokauszt tagadása.

Mint arra Schwarz rámutatott, a Goodreads moderációja sok kívánnivalót hagy maga után: 80 problematikus poszt közül két héttel azok jelentése után a platform még csak tizenegyet törölt. „Teljesen követhetetlen, hogy mi alapján döntenek egy poszt eltávolítása mellett.

Még mindig elérhetők holokauszttagadó, illetve szélsőjobboldali terrortámadásokat dicsőítő tartalmak”  – írta Schwarz.

 

A Spiegel közbelép

Schwartz állítása szerint a Goodreads nem reagált a megkeresésére. Mikor azonban a Spiegel német napilap is kapcsolatba lépett velük, a platform végre komolyan vette a problémát, és az újságíró által jelzett könyvek egy része – köztük a Cion bölcseinek jegyzőkönyvei című antiszemita pamflet, a Der Giftpliz (A mérges gomba) című náci mesekönyv, valamint a christchurchi merénylet mögött álló terrorista írása – eltűnt a Goodreads adatbázisából.

„A Goodreads egy, a könyvek értékelésére szolgáló oldal. Célunk, hogy létrehozzunk egy felületet, ahol az emberek megbeszélhetik egymással az olvasmányaikról alkotott véleményeiket – akkor is, ha a szóban forgó olvasmány problematikus” – nyilatkozta a Goodreads a Spiegelnek.

Ugyanakkor, tették hozzá, világos szabályaik vannak arra nézve, hogy mely könyvek kerülhetnek fel az oldalra, és melyeket kell eltávolítani.

 

A könyvek kitörlése nem elég

Az Amazonnal ellentétben a Goodreads legfőbb problémája azonban nem a könyvekben rejlik – elvégre az oldal nem ad lehetőséget azok elolvasására. A felhasználók által megosztott ajánlók sokkal nagyobb veszélyt jelentenek.

„A platformon megjelenő ajánlókban gyakran helyet kap a holokauszt tagadása és Hitler dicsőítése – és nemcsak a náci írások alatt, de az Anne Frank naplójáról vagy Art Spiegelman Maus című képregényéről szóló negatív értékelésekben is” – írta Schwartz.

Ez komoly kihívás elé állítja a Goodreadset, és a hozzá hasonló platformokat: míg egy-egy könyvet törölni viszonylag egyszerű, a bejegyzések monitorozása már sokkal nagyobb erőfeszítést igényel.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]