A gázaiak többsége ma már úgy véli, hogy nem kellett volna rátámadni Izraelre

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A gázaiak többsége úgy véli, hogy a Hamász helytelenül döntött az október 7-i Izrael elleni támadásról – derül ki egy kedden közzétett közvélemény-kutatásból, amely szerint jelentősen csökkent a támadás támogatottsága. Az október 7-i terrortámadásra Izrael gázai offenzívája volt a válasz.

Az izraeli válaszcsapás nyomán romba dőlt ház Gázában (Forrás: Wikimedia commons)

A Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR) által szeptember elején végzett felmérés szerint a Gázai övezetben megkérdezettek 57%-a szerint helytelen volt a döntés a Hamasz offenzíva megindításáról, míg 39% szerint helyes volt.

Október 7. óta ez volt az első alkalom, hogy a gázai válaszadók többsége helytelennek ítélte a döntést. Ezzel párhuzamosan Ciszjordániában is csökkent a támadás támogatottsága, bár a felmérés szerint az ottani válaszadók 64%-a még mindig úgy vélte, hogy a döntés helyes volt. A PSR előző, júniusban végzett felmérése szerint a gázai válaszadóknak még 57%-a tartotta helyesnek a döntést.

A gázai egészségügyi minisztérium nevű Hamasz intézmény szerint több mint 41 ezer palesztin halt meg a Gázai övezetet ellen indított izraeli katonai offenzíva során. Izrael az offenzívát a Hamász barbár támadása után indította, amely 1200 ember halálát okozta, és további 250 ember elrablását eredményezte.

A PSR 1200 embert kérdezett meg személyesen, közülük 790-et Ciszjordániában és 410-et Gázában, a hibahatár 3,5%.

A PSR felmérései az október 7-i támadás óta mindeddig következetesen azt mutatták, hogy a válaszadók többsége mind Gázában, mind Ciszjordániában helyeselte a támadást – bár a támogatottság Ciszjordániában általában nagyobb volt, mint Gázában. A kedden közzétett felmérés az első október 7-e óta, amely azt mutatja, hogy Ciszjordániában és Gázában is csökkent a Hamasz terrortámadás támogatottsága. És ugyancsak kevesebben gondolják azt, hogy a Hamász megnyeri a jelenlegi háborút.

Összességében azonban a felmérés szerint a válaszadók 54%-a Gázában és Ciszjordániában még mindig úgy véli, hogy a Hamasz döntése helyes volt.

Az október 7-i támadás támogatása nem feltétlenül jelenti a Hamász, a gyilkosságok vagy a civilek elleni atrocitások támogatását – állítja a PSR, hozzátéve, hogy “a /palesztin/ közvélemény közel 90%-a úgy véli, hogy a Hamász emberei nem követték el az aznap készült videókon látható atrocitásokat”.

Jpost.com

[popup][/popup]