A gázai háború és a BBC

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Brit kutatók a háború első négy hónapjának tudósítását elemezték mesterséges intelligencia segítségével. 9 millió szónyi tudósítás-tömkelegből megállapították, hogy a BBC tudósítói Izraelt sokkal gyakrabban hozták összefüggésbe háborús bűnökkel és népirtással, mint a Hamászt.

“A nemi erőszak nem ellenállás” – Tüntetők tiltakoznak a BBC központja előtt 

A BBC 1533 alkalommal sértette meg saját szerkesztési irányelveit az Izrael és a Hamász közötti háborúról szóló korai során – derül ki a The Telegraph által részletezett új jelentésből.

A kutatást Trevor Asserson, a BBC-t régóta bíráló brit-izraeli ügyvéd vezette. A kutatók mesterséges intelligencia segítségével elemezték a csatorna első négy hónapjának háborús tudósítását, kezdve a Hamász terrorcsoport október 7-i, Izrael elleni, a háborút elindító támadásával, és “az elfogultság mélységesen aggasztó mintázatát” találták Izrael ellen.

A 20 jogászból és 20 adatelemző szakemberből álló csapat, mesterséges intelligencia segítségével mintegy kilenc millió szónyi tudósítást elemzett, több nyelven és platformon. Jelentésük mintegy száz oldalra rúg.

A jelentés megállapította, hogy a BBC tudósításaiban Izraelt sokkal gyakrabban hozták összefüggésbe háborús bűnökkel, népirtással és a nemzetközi jog megsértésével, mint a Hamászt. A jelentés azt is állította, hogy a BBC igyekezett jelentéktelennek feltüntetni a Hamász terrorizmusát. A jelentés szerint a BBC arab nyelvű hírszolgálata az Izrael-Hamász konfliktusról szóló tudósítások terén a legelfogultabb globális médiumok közé tartozik.

A BBC szóvivője szerint a hálózatnak “komoly fenntartásai vannak a jelentés módszertanával kapcsolatban, különösen azzal, hogy a pártatlanság elemzése során nagymértékben támaszkodik a mesterséges intelligenciára, valamint a BBC szerkesztési irányelveinek értelmezésére.”

“Nem gondoljuk, hogy a tudósításokat kizárólag a kontextustól függetlenített szavak számolásával lehet értékelni. A jelentésben javasolt “szimpátiaegyensúly” helyett a kellő pártatlanságot kell elérnünk, és úgy véljük, hogy hozzáértő és elkötelezett tudósítóink ezt el is érik” – tette hozzá a szóvivő, miközben ígéretet tett arra, hogy tanulmányozza a jelentést és közvetlenül válaszol a szerzőknek.

A jelentés megállapította, hogy bár a BBC októberben azt mondta, hogy a Hamászt “ahol lehetséges” “tiltott terrorszervezetként” fogja megnevezni, ez azonban csak az esetek 3.2 százalékában valósult meg.

Nem volt azonnal világos, hogy ez a statisztika minden egyes említést külön-külön feljegyzett, vagy csak a csoport első említését vette figyelembe egy adott jelentésben.

Az adattudományi összetevőn kívül a kutatók azt is állították, hogy a BBC által foglalkoztatott számos szabadúszó újságíró korábban nyíltan kifejezte támogatását a Hamász iránt, anélkül, hogy ezt az affinitást a nézőkkel közölte volna.

Idézte Mayssaa Abdul Khalek libanoni riportert, aki a BBC arab nyelvű adásaiban közreműködött, és aki “Izrael halálára” szólított fel, és ezt a tweetet tette közzé: “Sir Hitler, emelkedj fel, van még néhány ember, akit el kell égetni.”

Idézte Marie-Jose Al Azzi-t is, egy másik libanoni közreműködőt, aki az október 7-én megölt terroristákat “a művelet első mártírjainak” nevezte.

Az izraeli külügyminisztérium az elmúlt vasárnap megosztotta a Telegraph cikkét az X-en.

A jelentést üdvözölték zsidó csoportok és az Izraelről szóló jelentéseket monitorozó  médiafigyelők, akik szerint mindez bizonyítékot szolgáltat arra, amit már régóta tudtak a BBC-ről.

“Ez a jelentés empirikus adatokkal igazolja azt, amit mi már régóta mondunk – és a zsidó közösség is régóta tud” – mondta Gideon Falter, a Campaign Against Antisemitism vezetője, aki “átlátható és teljesen  nyilvános vizsgálatot” követelt az ügyben.

Laurence Julius, a brit National Jewish Assembly alelnöke szerint a közpénzből finanszírozott műsorszolgáltató “csúfos kudarcot vallott, és Izrael-ellenes és antiszemita narratívát terjeszt a hálózatában. Ezen változtatni kell”.

Néhány brit törvényhozó is reagált a jelentésre. Sir Oliver Dowden, a konzervatív árnyékkormány miniszterelnök-helyettes szerint “komoly kérdéseket kell feltenni”, míg Greg Smith konzervatív képviselő felszólította a kormányzati hatóságokat, hogy “használjanak fel minden rendelkezésre álló eszközt, hogy jobban betartsák a BBC chartájában szereplő, a semlegességre és a tisztességes tájékoztatásra vonatkozó szabályokat.”

Asserson, a jelentést koordináló álló brit-izraeli jogász már több olyan jelentést is készített, amelyekben a BBC Izrael-ellenes elfogultságát mutatta ki.

2000-ben Asserson megalapította a BBCWatch nevű nonprofit szervezetet, amelynek kifejezett feladata a csatorna közel-keleti tudósításainak figyelemmel kísérése volt, és a következő hat év során hat tanulmányt tett közzé. 2008-ban újabb jelentést publikált, amelyben elfogultsággal vádolta a BBC Arabic csatornát a két évvel korábbi, a második libanoni háborúról szóló tudósításában.

A Telegraph szerint Asserson most egy új szervezetet indít Campaign for Media Standards néven a brit média elfogultságának ellenőrzésére.

ToI

Címkék:elfogultság, Gázai háború, Hamasz, Izrael

[popup][/popup]