„A független palesztin állam a radikális iszlám terrorbázisa lenne”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Kneszet, az izraeli parlament nyilatkozatban foglalt állást egy független palesztin állam létrejötte ellen.

A Kneszet ülése

“Az izraeli Knesszet határozottan ellenzi egy palesztin állam létrehozását Jordániától nyugatra. Egy palesztin állam létrehozása Izrael Földjének szívében egzisztenciális veszélyt jelent Izrael államra és polgáraira, állandósítaná az izraeli-palesztin konfliktust és destabilizálná a régiót. Rövid idő alatt a Hamász uralma alá hajtaná és radikális iszlám terrorbázissá alakítaná a palesztin államot, amely az Irán vezette tengellyel együttműködve Izrael állam felszámolására törne. A palesztin állam gondolatának támogatása a mostani helyzetben a terrorizmus jutalmazná, a Hamász és támogatóit bátorítaná, akik a 2023. október 7-i mészárlást követően ezt győzelemnek tekintenék, és a dzsihádista iszlám közel-keleti hatalomátvétele előjátékának.”

A lépést az izraeli kormánykoalíció pártjainak tagjai mellett támogatta több jobboldali ellenzéki képviselő is. Nem volt jelen a szavazáson Benjámin Netanjahu miniszterelnök és a Jaír Lapid vezette centrista, ellenzéki Van Jövő párt.

Igennel szavazott Beni Ganz centristának tekintett Nemzeti Tábor pártjának elnöke és három képviselője. Nemmel voksoltak a szociáldemokrata Munkapárt és az arab pártok törvényhozói.

Az elfogadott parlamenti deklarációnak nincs jogi ereje. A lépés néhány nappal előzte meg Benjámin Netanjahu amerikai útját. Jeruzsálem a közeli napokban várja a hágai Nemzetközi Bíróság véleményét a Ciszjordánia feletti izraeli ellenőrzés jogszerűségéről.

Az izraeli kormányfő februárban megakadályozott egy hasonló kezdeményezést, így a palesztin államiság kategorikus ellenzése helyett akkor arról szavaztak, hogy Izrael Palesztina “egyoldalú” kikiáltását ellenzi.

[popup][/popup]